Csiha András Tartalom Elõzõ Következõ

CSIHA ANDRÁS (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Választókerületemben még ma is körülbelül húsz zártkert van. A tulajdonosok egy részérõl különféle fórumokon felmerült egy olyan igény, hogy a zártkertekre vonatkozóan is szükség lenne hasonló jogi szabályozásra, mint a hegyközségek esetében történt.

A tulajdonosi közösség kellõ jogi szabályozási keretek között vállalná olyan feladatok végzését, amelyeket korábban is végzett, mint például dûlõutak karbantartása, a zártkerti kutak tisztítása, csõsz alkalmazása és hasonlók. Természetesen ehhez anyagi eszközök is kellenek, amit saját bevételeikbõl, mint korábban - mondjuk, az én gyermekkoromban is valamikor - fedeztek. Felmerült annak a lehetõsége a beszélgetések során, hogy az egyesületi törvény alapján kellene lépni, de ez a kerti közösségek számára nehezen elfogadható, sok okból eredõen.

Ezek alapján jómagam is, a kerttulajdonosokkal együtt szükségesnek tartanék egy olyan jogszabály megalkotását, törvényt vagy kormányrendeletet, amely ezekre a kérdésekre megfelelõ választ adna, s egyúttal rendezné a szõlõskerti dûlõutak, utak és - ahol még megvannak - csõszházak tulajdonjogát, sorsát, ezek esetleges visszajuttatását a kerti közösségnek, és meghatározná a közösség alakításának fõbb elveit, és az anyagi hozzájárulás kötelezettségét kimondaná.

Tisztelettel kérdem miniszter úrtól: tervezi-e a tárca a zártkertek sorsának valamiféle jogszabályi rendezését? Tisztelettel várom válaszát.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage