Csépe Béla Tartalom Elõzõ Következõ

CSÉPE BÉLA (KDNP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Az egészségügyi ellátás napjainkban sokasodó problémáinak egy kis szeletével kapcsolatban szeretnék kérdést feltenni. Ezt azonban csak a szélesebb, sok embert érintõ problémákkal összehasonlítva tartom kicsinynek, mivel azt a beteget, akit érint, valamint hozzátartozóját rendkívül bosszantó és kellemetlen helyzetbe hozza. Kérdésemet megtörtént eset alapján teszem fel.

A Szent János Kórház pulmonológiai osztályán fekvõ egyik betegnek eltört a szemüvege. Mivel betegségének természete lehetõvé tette a betegszobában történõ olvasást, továbbá mivel erre egyébként is szüksége volt, szeretett volna gyorsan új szemüveghez jutni.

(16.10)

A beteglátogató felesége elkísérte a kórház szemészeti rendelõjébe, ahol kérték a szeme megvizsgálását és új szemüveg felírását. Meglepetésükre azt közölték velük, hogy vizsgálat lehetséges, de új szemüveg felírása nem, mivel ezt valamiféle rendelet tiltja a kórházi beteg számára. Közölték, hogy kórházból való elbocsátása után kerülhet erre sor, tehát hogyha civilben majd visszatér. Érthetõ volt megdöbbenésük és felháborodásuk, mivel a kórházi tartózkodás alatt is szüksége volt a betegnek a szemüvegre.

Tekintettel az egészségügyben jelentkezõ egyre több problémára, az ilyen eset is hozzájárul a betegellátással kapcsolatos rossz társadalmi közérzet további romlásához.

Erre való tekintettel is teszem fel kérdésemet miniszter úrhoz, illetve államtitkár úrhoz, lehetséges-e, hogy valamiféle rendelkezés tiltaná - a kórházi ápolás alatt lévõ beteg számára - új szemüveg felírását. Kérem válaszát. Köszönöm szépen. (Taps a KDNP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage