Gyõriványi Sándor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. GYÕRIVÁNYI SÁNDOR (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Mélyen tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Székesfehérvárott a város központjában, a Távírda utca 4. szám alatt 50 éve mûködik rendelõintézet, amely a megye és a város ellátására hivatott. Meg kívánják szüntetni, és a betegeket át kívánják vinni a máris túlzsúfolt új rendelõintézetbe.

A tervezett két emeletet emiatt nemigen építik meg a Távírda utcában. Ez azért meglepõ számomra, mert a Népjóléti Minisztérium koncepciója szerint - a kórházi ágyszámokat felszámolva - a járóbeteg -ellátást kell fejleszteni, mivel ez olcsóbb és - idézem - "ez a jövõ útja".

Ezért érthetetlen ez a visszafejlesztés. A kórház új járóbeteg-ellátó szakorvosi státuszokat éppen most kapott, de hol kívánják azokat mûködtetni? A Távírda utcai rendelõintézet napi körülbelül ezer beteget lát el. Labor, fizikoterápia, reuma, nõgyógyászat, fogászat mûködik benne, az Ideggondozó Intézet mellett, amely a XX. század vezetõ betegségét - a neurózist - is képes ambulánsan kezelni.

(16.20)

A rendelõintézet mûködtetése anyagi szempontból rentábilis, havi 1-1,5 millió forint pluszt hoz a kórháznak, szemben a többi rendelõvel. Nagy értékû, több milliós gyógyító gépparkkal rendelkezik. Ezek áthelyezése több milliós veszteséggel jár. Az épületet ez évben felújították, kifestették. Nem érti a lakosság, bevallom, én sem, hogy miért kívánják a rendelõintézetet megszüntetni.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage