Kósa Lajos Tartalom Elõzõ Következõ

KÓSA LAJOS (Fidesz): Elnök úr! Tisztelt Államtitkár Úr! 1996. október 28-án az egyik vezetõ napilapban a 7. oldalon meglehetõsen nagy terjedelemben egy Siemens-hirdetés volt látható. A hirdetésben Krizsai Tibor - a hirdetés szerint a Belügyminisztérium Adatfeldolgozó Hivatalának hivatalvezetõje - fényképpel szerepelt, és nyilvánvaló reklámszerû referenciát adott a Siemens adatnyilvántartó rendszerérõl, ami minden bizonnyal megfelel a valóságnak. Azóta egyébként ez a hirdetés az elmúlt heti HVG-ben ugyanilyen formában szintén napvilágot látott.

Úgy gondolom, hogy nem önmagában az a baj, hogy ha a köztisztviselõk reklámban szerepelnek, de kívánatos, hogy ha ezeket a reklámszerepléseket világos keretek között, valamilyen világos szabályrendszerben folytatják, különösen akkor, ha ott nyilvánvalóan köztisztviselõként szerepelnek. Azt gondolom, hogy Krizsai Tibor mint megnevezetten a Belügyminisztérium Adatfeldolgozó Hivatalának vezetõje, nyilvánvalóan úgy szerepelt ebben a reklám célú hirdetésben, hogy õ egy nyilvánvalóan belügyminisztériumi köztisztviselõ.

Éppen ezért a kérdéseim ezzel kapcsolatban a következõek. Egy: szabályozza-e valamilyen jogszabály a köztisztviselõk reklámszereplését abban az esetben, ha a reklámban mint köztisztviselõk jelennek meg? Kettõ: van-e valamilyen reklámszerzõdés a Siemens és a BM között? Három: ha van ilyen szerzõdés, szabályozza-e a BM a köztisztviselõk reklámszereplését? Ha nincs ilyen szerzõdés, mi a véleménye államtitkár úrnak munkatársai reklámszereplésérõl? Négy: összeférhetõ-e ön szerint a köztisztviselõk reklámszereplése köztisztviselõi minõségükkel abban az esetben, ha a reklámban mint köztisztviselõk szerepelnek? Várom válaszát. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage