Világosi Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VILÁGOSI GÁBOR belügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Képviselõ Úr! Ez a mai második menet, második forduló. Ugyanezzel a tartalommal Balsai képviselõ úr már ugyanezt a kérdést ma énnekem feltette, akkor ön nem volt jelen. Röviden próbálok meg válaszolni, hogy beleférjek a két percbe.

Szabályozza-e jogszabály? Erre azt kell mondanom, hogy külön jogszabály nem szabályozza. A köztisztviselõkrõl szóló törvénynek az összeférhetetlenségi szabályait kell jelen esetben is alkalmazni. Balsai úrnak kifejtettem, hogy egyébként szigorúan jogi értelemben a kérdés nem kezelhetõ, mivel a Belügyminisztérium tevékenységi körébe, feladat- és hatáskörébe nem tartozik reklámtevékenység, így nyilvánvalóan köztisztviselõje sem végezhet reklámtevékenységet.

Van-e reklámszerzõdés? Nincs reklámszerzõdés. És itt nem is reklámról van szó, hanem valóban arról, hogy 1996 szeptemberében érkezett egy megkeresés, ami arra irányult, hogy a magyarországi felhasználók legnagyobbika, nevezetesen a Belügyminisztérium értékelje a nevezett céggel való együttmûködést, a nevezett céggel való kapcsolatát, a szállított berendezéseket és az igénybe vett szolgáltatásokat. 25 éves múltra tekinthet vissza az a jó, szakmailag jó és korrekt kapcsolat, ami a cég és Belügyminisztérium, illetve Adatfeldolgozó Hivatal között fennáll. Erre tekintettel szigorúan szakmai véleményt mondott az intézmény vezetõje, ami véleményem szerint nem reklámkategória, nem is azzal a célzattal tette, és az idézõjelbe tett szöveg is arról tanúskodik, hogy valóban, ez nem reklám.

Szerzõdés hiányában mi a véleményem? Az a véleményem, hogy általánosságban azt kell mondanom, hogy természetesen nem szerencsés, bár jogilag szabályozatlan, és emiatt nem is ütközik jogszabályba; de etikailag azt kell mondani, hogy aggályos az ilyen szereplés. De az élet nem fekete és fehér; ez egy olyan határeset, az elõbb említett okok miatt egy olyan konkrét helyzet, amikor - véleményem szerint - itt etikai aggály sem fogalmazódhat meg.

Talán válaszoltam mind az öt feltett kérdésére. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage