Farkas Gabriella Tartalom Elõzõ Következõ

DR. FARKAS GABRIELLA (MDNP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Kedves Képviselõtársaim! A képviselõi önálló indítványként benyújtott országgyûlési határozati javaslattal a Néppárt képviselõcsoportja az Országgyûlés és a közvélemény figyelmét kívánja felhívni arra a konfliktusra, amely a Kínai Népköztársaság Tibetben folytatott politikája következtében a hatóságok és a helyi lakosság között kialakult. Arra, hogy az ottani államhatalmi gyakorlat egyetemes emberi jogokba ütközik, és nem egyeztethetõ össze az önrendelkezés nemzetközileg elfogadott általános elveivel sem.

Fontosnak tartjuk, hogy az Országgyûlés a napirendre tûzéssel kifejezze megértését, szolidaritását egy olyan, függetlenségéért, emberi jogaiért küzdõ néppel, amelynek a küzdelme szinte egyedülállóan békés, erõszakmentességen alapszik. Erkölcsi kötelességünk, hogy ezt a szolidaritást tanúsítsuk, hiszen 1956-ban a szabadságáért küzdõ magyar nép is elvárta, és a világ sok országától meg is kapta azt az együttérzést, azt a szolidaritást, amely erõt adott a harcához. Mi most úgy gondoljuk, hogy akkor - miután elnyertük szabadságunkat - nekünk is kötelességünk kifejezni megértésünket, együttérzésünket egy másik nép szabadságküzdelme iránt.

(17.00)

Erre a kötelességünkre egyébként 1956-os forradalom és szabadságharc 40. évfordulója is figyelmeztet ebben az évben bennünket.

Javasoljuk az Országgyûlésnek a szolidaritás kifejezését azért is, mert Tibet kultúrája a világ kultúrájának része, az emberiség közös kulturális öröksége, melynek megmaradásáért mindannyian felelõsek vagyunk. Minket, magyarokat erre a Kõrösi Csoma Sándorral elkezdõdött hagyomány is kötelez, hiszen az õ mûveinek köszönhetõen, Tibet és kultúrája ismertebb Magyarországon, mint a régió más országaiban. Kõrösi Csoma Sándor volt az elsõ nyugati, aki felfedezte a világ számára Tibet kultúráját és örökségét. Ezzel a határozatba foglalt állásfoglalással csatlakozni tud a magyar Országgyûlés több európai demokratikus országhoz, amelyek már állást foglaltak Tibet ügyében.

Kérem képviselõtársaimat a Néppárt képviselõcsoportja nevében, hogy szavazzanak a tárgysorozatbavétel mellett. Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldali padsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage