Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Felhívom képviselõtársaim figyelmét, hogy a javaslatsor elfogadása kizárja az ajánlás 22., 76., 128., 129., 144/1., 164/1., 189/1. valamint a kiegészítõ ajánlás 19/1. pontjában lévõ javaslatok elfogadását. A szavazásra feltett módosító javaslatsor minden elemét támogatja az elõterjesztõ. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést elfogadja-e a támogatott módosító javaslatokat? Kérem szavazzanak! (Szavazás.)

Köszönöm. Az Országgyûlés a támogatott módosító javaslatokat 238 igen szavazattal, 1 ellenszavazattal, 42 tartózkodás mellett elfogadta.

Tisztelt Országgyûlés! Most azokról a módosító javaslatokról határozunk az ajánlás és a kiegészítõ ajánlás sorrendjében, amelyeket az elõterjesztõ nem támogatott, illetõleg a támogatott módosító javaslatok elfogadása után még szavazni lehet róluk.

Az ajánlás 20. pontjában Raskó György a törvényjavaslat 7. §- ának (5.) bekezdésében azt javasolja, hogy e törvényben meghatározott befektetési szolgáltatási tevékenységet folytathasson az értékpapír kereskedõ. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem szavazzanak! (Szavazás.)

Köszönöm. Az Országgyûlés a módosító javaslatot 84 igen szavazattal, 196 ellenszavazattal, 3 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 25. pontjában Raskó György a törvényjavaslat 8. § (4) bekezdésének módosítását kezdeményezi. Ebben a hitelintézet szolgáltatási tevékenységének körét kívánja pontosítani. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Köszönöm. Az Országgyûlés a módosító javaslatot 84 igen szavazattal, 192 nem szavazattal, 1 tartózkodással nem fogadta el.

Az ajánlás 26. pontjában Hidasi Rezsõ a 8. § (9) bekezdésének módosításával pontosan meghatározza a banki befektetési szolgáltatási tevékenység... Köszönöm szépen. Hidasi Rezsõ képviselõ jelzi, hogy visszavonja módosító indítványát.

Tisztelt Országgyûlés! Az ajánlás 30. pontjában Sándorffy Ottó a törvényjavaslat 9. § kiegészítését kezdeményezi. A módosító javaslat a befektetési vállalkozás kötelezettségét írja elõ, határidõ megjelölésével, a jegyzett tõke felemelésére és a hiteles igazolás benyújtására. Nem kapta meg a bizottságok szükséges támogatását, de a képviselõcsoport kérte a szavazást. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Köszönöm. Az Országgyûlés a módosító javaslatot 44 igen szavazattal, 216 ellenszavazattal, 18 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 31. pontjában Sándorffy Ottó a törvényjavaslat 9. §-ának kiegészítését javasolja. Eszerint a befektetési vállalkozás jegyzett tõkéje csak pénzügyi hozzájárulással szolgáltatható. Nem kapta meg a bizottságok szükséges támogatását, de a képviselõcsoport kérte a szavazást. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Köszönöm. Az Országgyûlés a módosító javaslatot 52 igen szavazattal, 214 nem szavazattal 19 tartózkodás mellett nem fogadta e.

Az ajánlás 32. pontjában Sándorffy Ottó a törvényjavaslat 9. § kiegészítését javasolja. Módosító javaslatában a jegyzett tõke befizetésének szabályait szigorítja. Nem kapta meg a bizottságok szükséges támogatását, de a képviselõcsoport kérte a szavazást. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Köszönöm. Az Országgyûlés a módosító javaslatot 45 igen szavazattal, 221 ellenszavazattal, 15 tartózkodás mellett nem fogadta el.

(17.40)

Az ajánlás 35. pontjában Sándorffy Ottó a törvényjavaslat 11. § (1) bekezdését, a tevékenységi engedély kiadására irányuló kérelmet további mellékletekkel javasolja kiegészíteni. Nem kapta meg a bizottságok szükséges támogatását, de a képviselõcsoport kérte a szavazást. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Köszönöm. Az Országgyûlés a módosító javaslatot 53 igen szavazattal, 216 nem szavazattal, 14 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 43. pontjában Hidasi Rezsõ a törvényjavaslat 22. - Hidasi Rezsõ képviselõ úr jelzi, hogy módosító indítványát visszavonta.

Az ajánlás 131. § 1. és a kiegészítõ ajánlás 21. pontja alternatív megoldásokat kínálnak a törvényjavaslat 98. § (1) bekezdésében a halasztott pénzügyi teljesítés idõtartamára. Ezt az idõtartamot a költségvetési bizottság 8 napban, Hidasi Rezsõ pedig 5 napban javasolja megállapítani. Elõször a költségvetési bizottság javaslatát teszem fel a szavazásra, az ajánlás 131/1. pontja szerint. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Köszönöm szépen. Az Országgyûlés a módosító javaslatot 80 igen szavazattal, 193 ellenszavazattal, 12 tartózkodással nem fogadta el.

Most Hidasi Rezsõ javaslatát teszem fel szavazásra - Hidasi képviselõ úr visszavonta módosító javaslatát.

Tisztelt Országgyûlés! Az ajánlás 139. pontjában Mádi László a törvényjavaslat 108. § (1) bekezdésének módosítását kezdeményezi. Ebben a befektetési társaság kockázatkezelési szabályzatának elemeit és kezelésének szabályait kívánja kiegészíteni. A költségvetési bizottság támogatja, a gazdasági bizottság nem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Köszönöm. Az Országgyûlés a módosító javaslatot 55 igen szavazattal, 199 nem szavazattal, 26 tartózkodással nem fogadta el.

Az ajánlás 149. pontjában Sándorffy Ottó a törvényjavaslat 116. § (2) bekezdése befejezõ szövegének kiegészítését javasolja. Az értékpapírtitok megtartásának kötelezettsége nem

ll fenn az eljárásba bevont tisztségviselõk, alkalmazottak, szakértõk és képviselõk meghallgatása esetén sem. Nem kapta meg a bizottságok szükséges támogatását, de a képviselõcsoport kérte a szavazást. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Köszönöm. Az Országgyûlés a módosító javaslatot 51 igen szavazattal, 213 nem szavazattal, 18 tartózkodással, nem fogadta el.

Az ajánlás 153. pontjában Mádi László a törvényjavaslat 125. § (4) bekezdésének módosítását kezdeményezi. Ebben azt javasolja, hogy amennyiben a bizományosi vagy kereskedelmi tevékenység keretében az ügyletet tõzsdén kötötték, ne legyen díjfizetési kötelezettség. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Köszönöm. Az Országgyûlés a módosító javaslatot 80 igen szavazattal, 197 nem szavazattal, 3 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 185. pontjában Mádi László és Raskó György a törvényjavaslat 218. § (2) bekezdésében határidõket kívánnak módosítani. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Köszönöm. Az Országgyûlés 64 igen szavazattal, 209 nem szavazattal, 2 tartózkodás mellett a módosító javaslatot nem fogadta el.

A kiegészítõ ajánlás 37. pontjában a költségvetési bizottság a törvényjavaslat 227. § (2) bekezdésében belsõ jogszabály- hivatkozás pontosítását kezdeményezi. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Köszönöm. Az Országgyûlés a módosító javaslatot 232 igen szavazat, 39 nem szavazat, 13 tartózkodás mellett elfogadta.

Az ajánlás 190. pontjában Mádi László a törvényjavaslat 228. §-a helyébe új rendelkezés felvételét javasolja. A módosító javaslat a kinyomtatott részvényekkel rendelkezõ kibocsátó kötelezettségét írja elõ a részvény átalakítása, illetve kinyomtatása esetén. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Köszönöm. Az Országgyûlés a módosító javaslatot 84 igen szavazat, 196 nem szavazat és 1 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Tisztelt Országgyûlés! A határozathozatalunk végére értünk. Megkérdezem, van-e valakinek tudomása olyan módosító javaslatról, amelyrõl kellett volna, de nem határozott az Országgyûlés? Ilyen jelzés nincs.

Tisztelt Országgyûlés! A zárószavazásra várhatóan jövõ heti ülésünkön kerül sor.

Tisztelt Országgyûlés! A tegnapi ülésnapon lezártuk az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. számú törvény és az ahhoz kapcsolódó egyes törvényi rendelkezések módosításáról szóló törvényjavaslat általános vitáját. Indítványozom a tisztelt Országgyûlésnek, hogy az elõterjesztést bocsássa részletes vitára. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Köszönöm. Kimondom a határozatot. Az Országgyûlés 244 igen szavazattal, 34 nem szavazattal, 3 tartózkodás mellett, az elõterjesztést részletes vitára bocsátotta.

Tisztelt Országgyûlés! Soron következik a hitelintézetekrõl és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvényjavaslat záróvitája és zárószavazása. Az elõterjesztést T/2842. számon, az egységes javaslatot pedig T/2842/210. számon kapták kézhez képviselõtársaim. A Házszabály 107. § (1) bekezdés alapján az elõterjesztõ módosító javaslatokat nyújtott be, és errõl az alkotmányügyi bizottság ajánlást készített. Az alkotmányügyi bizottság nem kívánja szóban megindokolni javaslatát.

(17.50)

Köszönöm. Az Országgyûlés 244 igen szavazattal, 34 nem szavazattal, 3 tartózkodás mellett, az elõterjesztést részletes vitára bocsátotta.

Tisztelt Országgyûlés! Soron következik a hitelintézetekrõl és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvényjavaslat záróvitája és zárószavazása. Az elõterjesztést T/2842-es számon, az egységes javaslatot pedig T/2842/210. számon kapták kézhez képviselõtársaim. A házszabály 107.§ (1) bekezdése alapján az elõterjesztõ módosító javaslatokat nyújtott be és arról az alkotmányügyi bizottság ajánlást készített. Az alkotmányügyi bizottság nem kívánja szóban megindokolni javaslatát.

Tisztelt Országgyûlés! A házszabály szerint a záróvitában a részletes vitára vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni. Kezdeményezem, hogy a vita az ajánlás 1-tõl 4. pontjai alapján összevontan történjék. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést és kérem, hogy kézfelemeléssel határozzanak, hogy elfogadják-e ezt az indítványt? (A képviselõk kézfelemeléssel szavaznak.) Köszönöm szépen, az Országgyûlés látható többséggel a záróvita szerkezetére tett indítványomat elfogadta. Megkérdezem képviselõtársaimat, hogy kíván-e valaki felszólalni? Jelentkezõ nincs, így a záróvitát lezárom, válaszadásra nincsen szükség.

Tisztelt Országgyûlés! Most a záróvitában benyújtott módosító javaslatokról határozunk. Kérdezem az Országgyûlést, hogy elfogadja-e a záróvitában benyújtott módosító javaslatokat a T/2842/212-es ajánlás 1-tõl 4-ig terjedõ pontjai szerint. Kérem, szavazzanak. (Szavazás)

Köszönöm. Kimondom a határozatot, az Országgyûlés 237 igen szavazattal, 22 ellenszavazattal, 11 tartózkodás mellett a módosító javaslatokat elfogadta.

Tisztelt Országgyûlés! Az egységes javaslat 221. § (2) bek. g) pontja illetõleg a (3) bekezdése elfogadásához a jelenlegi országgyûlési képviselõk kétharmadának "igen" szavazata szükséges. Elõször kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e az egységes javaslat 221. § (2) bekezdése g) pontját és a (3) bekezdését. Kérem, szavazzanak. (Szavazás)

Köszönöm. Kimondom a határozatot, az Országgyûlés 210 igen szavazattal, 48 nem szavazattal, 16 tartózkodás mellett az egységes javaslat 221. § (2) bekezdése g) pontját és (3) bekezdését elfogadta.

Tisztelt Országgyûlés! A normaszöveg további részérõl az egyszerû többség szabályai szerint határoz az Országgyûlés. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a hitelintézetekrõl és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvényjavaslatot a zárószavazásban módosított szövege szerint. Kérem, szavazzanak! (Szavazás)

Köszönöm. Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 211 igen szavazattal, 39 nem szavazattal, 24 tartózkodás mellett a törvényjavaslatot elfogadta. Megkérdezem a képviselõcsoportokat, hogy kívánják-e szavazatukat megindokolni?

Jelentkezés nincs.

Tisztelt Országgyûlés! Soron következik az állami pénz- és tõkepiaci felügyeletrõl szóló törvényjavaslat zárószavazása. Az elõterjesztést T/2844-es számon, az egységes javaslatot pedig T/2844/28-as számon kapták kézhez képviselõtársaim. Mivel az egységes javaslathoz senki sem nyújtott be módosító javaslatot, a határozathozatal egyetlen döntést igényel. Kérdezem tehát a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e az állami pénz- és tõkepiaci felügyeletrõl szóló törvényjavaslatot az egységes javaslat szerint Kérem, szavazzanak. (Szavazás. Dr. Vastagh Pál igazságügyi-miniszter távozik a terembõl.)

Köszönöm szépen. Kimondom a határozatot. Az Országgyûlés 198 igen szavazattal, 66 nem szavazattal, 10 tartózkodással a törvényjavaslatot elfogadta.

Tisztelt Országgyûlés! A Magyar Szocialista Párt képviselõcsoportja nevében Hidasi Rezsõ kívánja a frakció szavazatát megindokolni. Megadom a szót.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage