Solymosi József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SOLYMOSI JÓZSEF (SZDSZ): Köszönöm szépen a lehetõséget. Tisztelt Országgyûlés! A mi parlamenti gyakorlatunkban általában az a jellemzõ, hogy ha egy ellenzéki képviselõ elmondja a mondanivalóját, akkor általában kormányzati oldalról megpróbálunk valamilyen formában kontrázni. Hogy most mégsem így van, azt hiszem, ezen érdemes elgondolkodni. Hisz Francz Rezsõ és Nacsa képviselõ úr is egyetértett Bogárdi képviselõ úrral alapvetõ kérdésekben, és jómagam is azzal kezdem, hogy teljes mértékben egyetértek azzal, amit elmondott Bogárdi képviselõ úr. Ilyen még nemigen volt egyébként, pedig volt már szóváltásunk jó néhányszor.

Nagyon sokszor elmondtuk az elmúlt idõszakban, hogy itt bizottsági üléseken ebben úgyszintén egyetértés volt, hogy egyszerûen kezelhetetlen ez a helyzet, hogy egy ilyen ágazatot, ami a magyar agrártársadalmat jellemzi, 88 milliárd forinttal próbáljuk abból a rendkívül mély válságból kimozdítani, ami most már évek óta húzza az ágazatot. Ezt ugyanúgy a bizottságon túlmenõen az érdekképviseletek is elmondták, és nem tudtunk túllépni - nem tudom, valószínûleg bennünk lehet a hiba -, de az is valószínû, hogy az Országgyûlés és egyáltalán a magyar társadalom sem kezeli azon a szinten, azon a rangon ezt az ágazatot, mint amit a társadalmi súlya megérdemelne.

Ami az európai csatlakozást illeti, azon is érdemes elgondolkozni. Egyszerûen nem lesz rá lehetõség, hogy mi kulturáltan csatlakozzunk az Európai Unióhoz, akkor ha megfelelõ idõben, megfelelõ pénzeszközökkel a megfelelõ struktúrát nem tudjuk biztosítani. Köszönöm szépen.

(Az elnöki széket dr.dr. Gál Zoltán az Országgyûlés elnöke

foglalja el.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage