Bogárdi Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

BOGÁRDI ZOLTÁN (MDF): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt kormánypárti Képviselõtársaim! Köszönöm a biztatást, de ez kevés lesz.

(18.50)

Kevés lesz, mert végül is én megemlíthetem, hogy mire van szükség, de a többségbõl adódóan önök döntenek. Az önök felelõssége most az, hogy a mezõgazdaságban mi történik. És azért ne felejtsük el, hogy a jelenleg elõirányzott támogatási összeg reálértéken körülbelül 45 százaléka a '94. évinek! Ezt Francz képviselõtársamnak mondom, ugyanis ezzel az összeggel nem megoldható a mezõgazdaság. Én már elmondtam, ha ennyi pénzbõl akarjuk megoldani '97-ben a mezõgazdaság problémáját, ez csak azt eredményezheti, hogy sokkal többe kerül az itt megtakarított pénz, mint amennyit egyáltalán megtakarítunk.

Még egy gondolat, az a bizonyos GATT-megállapodás. Itt most nem, de az elõkészítõ vitákban rengeteg szó hangzott el a GATT- korlátokról. Örülök, hogy senki nem említette, mert ez esetben nincs GATT-korlát; mert ha van, akkor az elõirányzott 27 milliárd - talán annyi jut exporttámogatásra - is messze meghaladja a GATT által adott kereteket, és ha még tízet adnánk az is meghaladja. Nem ez a probléma. Oda kell menni a GATT-hoz - azaz WTO-hoz most már -, és azt kell mondani nekik, uraim, itt és itt hibáztunk akkor, amikor a GATT-nak azt a bizonyos jelentést leadtuk, ezek és ezek a személyek ezért és ezért hibáztak, és itt vannak a valós adatok. Ez nem megspórolható. Tessék idejönni a parlament elé (Az elnök megkocogtatja, jelezve, hogy a felszólalási idõ letelt.), megalakítani azt a bizonyos parlamenti bizottságot, amirõl szó volt, és csináljuk meg a GATT felé a jelentés, mert ebbõl csõd lesz. Köszönöm.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage