Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót. Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! A Független Kisgazdapárt azért, hogy ne kelljen a házbizottság minden ülésén külön megvitatni azt a kisgazda álláspontot, hogy mi nem fogadjuk el a vezérszónoki rendszernek ezt a kitalációját, amely tulajdonképpen belefojtja a frakciókba és az országgyûlési képviselõkbe a gondolat elmondását, és amelyik tulajdonképpen szemben áll az országgyûlési képviselõk jogállásával, ezért mi bejelentettük - és ez minden egyes vezérszónoklati rendszerre érvényes -, hogy a Kisgazdapárt nemcsak hogy nem ért ezzel egyet, hanem tiltakozik ellene. Tehát szerintem a házelnök akkor járna el házszabályszerûen, ha minden egyes alkalommal külön szavazásra tenné fel a kérdést, hogy vajon ezt az idõkeretet túl lehet-e lépni, vagy nem lehet túllépni.

De szeretném az ország nyilvánossága elõtt hangsúlyozni, a Kisgazdapárt számára elfogadhatatlan, hogy úgy történjen egy alkotmányozás, hogy arról még ez a szûk kör sem nyilváníthat véleményt, arról már nem beszélek, hogy az ország lakosságát pedig teljesen kirekesztik ebbõl az alkotmányozási folyamatból.

Tehát én az elnök úrnak az ezzel kapcsolatos megjegyzéseit kénytelen vagyok oly értelemben visszautasítani, hogy a Kisgazdapártnak van egy általános érvényû bejelentése a ház elnökéhez, és ezért mi kérjük, hogy minden ilyen esetben szíveskedjen az elnöklõ megszavaztatni a Házat, hogy vajon a Kisgazdapárt véleményével szemben ezt a vezérszónoki rendszert, ahol eleve el van zárva a frakció a véleménynyilvánítás lehetõségétõl, megszavazza-e.

Én úgy gondolom, hogy ha még közben lehetõvé teszi, elnök úr, és nem inti rendre azokat, akik az MSZP-oldalon hangos ordítozás kifejezésre juttatásában lelik kedvüket, hogy még ezt a 15 percet is ilyen módon szûkítsék meg, hogy ilyen módon akadályozzák meg az ellenzéki képviselõk felszólalását is, és ehhez még a frissen kinevezett igazságügyi államtitkár is asszisztál, sõt, tevõlegesen abban közremûködik, akkor igazán nem tudom, elnök úr, hogy milyen joga marad egy országgyûlési képviselõnek, különösképpen egy képviselõcsoport elnökének. Köszönöm a megtisztelõ figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage