Bihari Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BIHARI MIHÁLY (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyûlés! Balsai István hozzászólásában nem a mostani, hanem az elõzõ hozzászólásában hangzott el valami, és arra szeretnék reagálni.

Nem szeretnék olyan vitát nyitni, vagy beszállni egy olyan versenybe, hogy ki mit írt bele az alkotmány koncepciójába. Hiszen, hogyha közösen elfogad egy tárgyaló grémium egy anyagot, akkor azt tulajdonképpen közös gyermekének vallja. De a történeti hûség kedvéért és a tévedésének a kiigazítása érdekében el kell hogy mondjam azt, hogy az állam szociális jellegét illetõen szó szerint az került bele az alkotmánykoncepcióba, amit az MSZP benyújtott, és amivel elõtte az SZDSZ egyetértett, legalábbis a két delegáció közötti egyeztetésen és utána a szavazásnál is.

Az MSZP által benyújtott szöveg így szólt: "Rögzíteni kell továbbá, hogy a Magyar Köztársaság szociális állam: elkötelezett a szociális értékek iránt, és az állam alapvetõ feladatának tartja az állampolgárok gazdasági és szellemi jólétének elõsegítését."

Az alkotmány koncepciójában pedig a következõ szöveg van: "A Magyar Köztársaság szociális állam: elkötelezett a szociális értékek iránt, és az állam alapvetõ feladatának tartja az állampolgárok gazdasági és szellemi jólétének elõsegítését." Ez szó szerint megegyezik azzal a módosító indítvánnyal, amit benyújtottunk.

Nem tartozik lényegesnek, hogy ezt ki nyújtja be, csak nem szeretném, hogyha talán abból fakadóan, hogy rosszul emlékszünk, Balsai István, hogy mi volt a benyújtott módosító indítvány és az elfogadott szöveg tartalma, esetleg rögzülne az, hogy - szó szerint azt mondta - hogy nem az MSZP rosszabbik, hanem a KDNP jobbik változatát fogadtuk el.

A KDNP-vel ebben a kérdésben mindvégig egyetértettünk kezdetektõl fogva. A végén pedig öt párt értett ezzel egyet. (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.) Én nem tartom fontosnak, hangsúlyozom még egyszer, azt taglalni, hogy mely részt rakta bele. Csak ezt a tévedést szerettem volna kiigazítani. Az érdekegyeztetésnél valóban közös vagy együttes elõterjesztés alapján került bele a koncepcióba a szöveg, az MSZP és a KDNP által javasolt formában. Köszönöm figyelmüket. Szórványos taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage