Szigethy István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZIGETHY ISTVÁN (SZDSZ): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyûlés! Elõször a tárgyalódelegáció tagjaként megerõsítem azt, amit Bihari Mihály az elõbb mondott.

Valóban a szociális állam megfogalmazásával kapcsolatos szocialista elõterjesztést velünk egyeztették, és ez a szöveg került be a koncepcióba. Tehát tévedés volt, amirõl Balsai István beszélt. Kutrucz Katalin nagyon konstruktív és színvonalas felszólalása kapcsán egy tényre szeretném viszont felhívni a figyelmét.

Az elõterjesztett koncepció Második rész I. fejezet 2. (1.) pontjában van egy ilyen szövegrész: "Vannak olyan, elsõsorban politikai jogok, melyek csak a magyar állampolgárokat illetik meg. Ezeket a jogokat az alkotmányban kifejezetten meg kell jelölni."

Ezt azért voltam kénytelen elmondani, mert az általa, a termõföldtulajdonnal kapcsolatosan felvetõdött problémára mi gondoltunk a koncepció kidolgozása során. Az a gondolatjelbe illesztett beiktatás, hogy elsõsorban politikai, nem zárja ki, hogy más jellegû dolgoknál is hasonló korlátozásokat be lehessen építeni.

Ezt csak azért hangsúlyoztam, mert nem kerülte el a figyelmünket az általa felvetett probléma. Az egy technikai kérdés természetesen, hogy nevesítetten szükséges-e ezt így a koncepcióban megjeleníteni, valószínû, hogy elegendõ magában a normaszövegben.

Ami Balsai István újabb felszólalását illeti, itt kénytelen vagyok reagálni, hiszen Hack Péter jelenleg nincs itt. Hack Péter bizottsági elnökként arról beszélt, hogy a bizottság még nem alakított ki álláspontot abban a kérdésben, amely véleményem szerint nem is tartozik a mostani vitának a tárgyába. Tehát tárgytól való eltérést jelentett ez a bizonyos interpellációsorozat. Ami ennek a közjogi eleme, ezt azért el szeretném mondani, függetlenül attól, hogy Hack Péter az elõbb mit említett.

A közjogi rendszerben a kormánytagok a kormány ülésén rendelkeznek miniszteri szavazati joggal. Az Országgyûlésben azok a kormánytagok szavaznak, akik országgyûlési képviselõk is. Hiszen az Országgyûlés és a kormány tevékenységét nyilván ketté kell választani.

Ezért a politikai magatartás (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.), politikai állásfoglalás ugyan beletartozik a miniszteri jogkörbe, azonban a szavazás kérdése itt képviselõi szavazás. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage