Kutrucz Katalin Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KUTRUCZ KATALIN (MDNP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõtársaim! Szigethy képviselõ úr indított arra, hogy egy kétperces reagálásra kérjek lehetõséget.

Ez pedig azért van, mert a Magyar Demokrata Néppártnak termõföldvédelmét rendkívül fontos kérdésnek tartja, és ez nem kapta meg az alkotmánykoncepcíóban a megfelelõ súlyt. És igaz képviselõ úr, hogy ebben a bizonyos 2. pontban benne van az, hogy a tulajdonszerzésre vonatkozóan is lehetnek speciális szabályok, csak a 3. pont az meg a jogi személyekrõl szólna.

Nincs a két percben kellõ idõm elmagyarázni. De az, hogy a tulajdonszerzés vonatkozásában a jogi személyekre ugyanolyan szabályokat kell alkalmazni, mint a természetes személyekre, ez ad egyfajta kijátszási lehetõséget, tehát ezért bizony a termõföldet meg kell jeleníteni külön, és nemcsak emiatt, hanem azért, mert a termõföld az egyetlen olyan dolog, ami nem szaporítható, és amelyre vonatkozóan speciális szabályozásra lehet szükség, nemcsak a külföldiek vonatkozásában, hanem például valamiféle jogkorlátozásra.

Ezért úgy gondoljuk, hogy már a koncepció szintjén és a dolog fontosságára tekintettel is a termõföldre vonatkozó speciális szabályok lehetõségét bizony az alkotmányban meg kell jeleníteni, és azt hiszem, hogy ebben a kérdésben ráadásul nincs is érdemi különbség a különbözõ pártok véleménye között.

(11.30)

Egyszerûen nem értem, hogyha nincs érdemi különbség, a megjelenítés fontos, a termõföld kitüntetett figyelmet érdemel, akkor miért nem tudjuk legalább egy mondat erejéig beletenni a koncepcióba. Köszönöm. (Taps az ellenzéki oldalról.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage