Szigethy István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZIGETHY ISTVÁN (SZDSZ): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyûlés! Varga László megszólított, kénytelen vagyok reagálni erre a kérdésfeltevésre.

Próbáltam egyébként a saját felszólalásomban is errõl már valamit mondani. De ha már csak errõl van szó. Saját maga is elfogadja, hogy a mostani, 1949. évi XX. törvény elnevezésû alkotmányon változtatni kellene, Magyarországnak az elsõ jogállami alkotmányát meg kellene végre teremtenie. Azt hiszem, ebben aligha lehet vita, csak az idõrõl folyik, azt hiszem, a kérdés.

Itt két dolgot lehet csinálni vagy csináljuk az alkotmányt, vagy nem csináljuk. Pillanatnyilag, azt hiszem, hogy csináljuk, néhány hónapig itt alig történt valami. Ami az idõt illeti, 1840-ben az 5. törvénycikkben megbízást kapott egy kodifikációs bizottság, hogy egy modern büntetõ törvénykönyvet alkosson, annak több olyan közjogi eleme volt, amelyik alkotmányos szintû állampolgári egyenjogúságról, állampolgári jogokról és így tovább.

Akkor sikerült - az akkori konzervatívoknak - ezt a kitûnõ kezdeményezést, amelynek Deák Ferenc volt egyébként a vezetõje, hogy évtizedek múlva legyen egy Btk., és talán most, több mint 150 év után legyen végre egy olyan alkotmány, amely ezeket a jogokat végre modern módon, összefüggõen rendezi.

Hát azt hiszem, hogy a 7 év vagy a 156 év azért elég hosszú kifutási idõ, hogy föl lehessen készülni egy alkotmányozásra. Nem hinném, hogy bármit itt most elsietnénk. Akkor egyébként Petõfi Sándornak volt egy verse, amelyik így fejezõdött be, hogy: "Ej, ráérünk arra még!", minden strófája; hát azt hiszem, most már nem érünk rá. (Taps a kormányzó pártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage