Gáspár Miklós Tartalom Elõzõ Következõ

DR. GÁSPÁR MIKLÓS (KDNP): Köszönöm szépen. Sajnos a két perc, ami a reagálásra adva van, nagyon szûk, és kevés ahhoz, hogy Bauer képviselõ Ír számos kérdését alaposan meg tudjam válaszolni. Azonban a lényeget illetõen megválaszolom. Elõször is az õ tudomásával ellentétben - de ezt a beszédemben is elmondtam -, az alkotmány megalkotására vonatkozó eljárás, amelyet valóban a 6 párt közösen alakított ki, nem tartalmaz semmiféle idõrendet, legalábbis kötelezõ idõrendet nem tartalmaz. Éppen az elõadásomban hívtam fel rá a figyelmet, hogy a hatpárti megállapodás kifejezetten kimondja, hogy azok az idõpontok, amelyek a megállapodásban szerepelnek, pusztán ajánlás jellegûek. Tehát nincs kötelezõ idõpont

A másik kérdés. A Kereszténydemokrata Néppárt akar-e új alkotmányt? Természetesen.

A Kereszténydemokrata Néppárt érdekelt egy új alkotmányban, de egy jó, egy kiérlelt új alkotmányban érdekelt, míg a kormánypártok egy gyors alkotmányozásban érdekeltek, nyilvánvalóan propaganda szempontból. Ezt a gyorsaságot azonban semmi sem indokolja, hiszen a jó, kiérlelt alkotmány szempontja a legfontosabb szempont.

Ami a harmadik kérdését illeti Bauer képviselõ úrnak: a Kereszténydemokrata Néppártnak a legfontosabb feltétele az, hogy maga a nép döntse el az alkotmánykoncepció alapkérdéseit. Maga a nép döntse el azt, hogy milyen alkotmányos keretek között kíván élni. Az alkotmányozásnak két alanya van. Valóban az egyik az Országgyûlés, de a másik a magyar nép. E két tényezõnek együttesen kell megalkotnia az új alkotmányt. Ellenkezõ esetben, hogyha a nép az új alkotmány megalkotásából kimarad, akkor valóban az az álláspontom, hogy az alkotmány olyan lesz, mintha egy uralkodó adományozná a népnek. Köszönöm.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage