Bihari Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BIHARI MIHÁLY (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyûlés! Kedves Gáspár Miklós! Azt mondotta beszédében, hogy lehetetlen állapot az, hogy itt, a parlamentben éppen helyet foglaló pártok fogadjanak el alkotmányt. Hát akkor ki fogadja el? Megkérdezem, hogy ki fogadja el? A modern demokráciának az a lényege, hogy képviseleti elv alapján mûködik, van párt, van parlament, amely folyamatosan mûködik, négyévenként abba beválasztanak különbözõ arányban pártokat, és ezek a pártok vagy képviselõik nekiállnak, és különbözõ kormányzási, illetve parlamenti feladatokat ellátnak. A világon mindig és mindenhol, akár most, akár 5, 10, 20 vagy 30 év múlva fogják elfogadni, a parlamentben éppen akkor helyet foglaló pártok fogják elfogadni a törvényeket, fognak kormányozni és fognak alkotmányt elõkészíteni.

Az egy más dolog - és annak már semmi köze nincs az alkotmányozáshoz -, hogy valakinek nem tetszik, hogy valaki úgy gondolja, hogy jobb lenne, ha majd akkor alkotmányozna a parlament, amikor éppen mi leszünk többségben. Csakhogy ennek már az alkotmányozáshoz és az alkotmány elõkészítéséhez és elfogadásához a világon semmi köze nincsen.

A másik, a népszavazás kapcsán. Most már sokszor hallottam tisztelt kereszténydemokrata képviselõtársaimtól azt, hogy alkotmányozzon a nép. A világon még sehol nem alkotmányozott a nép, legalábbis oly módon nem, ahogy önök azt kérik. A népszavazásnak és a néprészvételnek megvan a funkciója az alkotmányozásban is, helyesebben meglehet, népszavazás nélkül is demokratikus alapon lehet alkotmányozni. De minden párt egyetértett abban, hogy népszavazás legitimálja az alkotmányozást. A népszavazásnak egyetlenegy funkciója van, nem a szövegkészítés és nem a vita, az utólagos legitimáció, amely ha elmarad, de egyébként a parlament - szabadon választott és demokratikusan választott parlament - is betartja az alkotmányozásra (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.) megszabott eljárásokat, akkor az ugyanolyan legitim, mintha népszavazási legitimáció nélkül fogadnánk el. (Az elnök pohara megkocogtatásával ismételten jelzi a felszólalási idõ leteltét.) Ez egy olyan pluszkövetelmény és egy olyan pluszmegállapodás, amelyben minden párt egyetértett, nemcsak a Kereszténydemokrata Néppárt. Köszönöm. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage