Sepsey Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SEPESEY TAMÁS (MDF): Nem lesznek, elnök úr kérem, mert úgy érzem, hogy fölösleges.

Az augusztus 20-a kapcsolódik ehhez, tisztelt képviselõtársaim, mint nemzeti ünnep. Majdnem azt kell mondani, hogyha változtatni akarunk a jelenlegi alkotmányon, és van politikai akarat erre, akkor bizonyos dolgokat valóban az alkotmánynak kellene szabályozni.

(13.20)

Ilyen a nemzeti ünnep. Mi egy nemzetnek a legfõbb ünnepe? Azok, akik ellenzik, hogy a jelenlegi három ünnep közül augusztus 20-a, Szent István királynak az ünnepe legyen a nemzeti ünnep (Dr. Avarkeszi Dezsõ közbeszól: Állami ünnep.), az állami ünnep, köszönöm szépen, azok egy dolgot nem akarnak elismerni: hogy Szent István óta van magyar államiság a Kárpát-medencében.

Szép ünnep 1848. március 15-e, szép ünnep 1956. október 23-a, de azért az az ünnep, amely egy államot jelképez, egy olyan államot, amely jogfolytonosságát minduntalan az agresszorokkal szemben bizonyította, mert szembeszállt tatártól, töröktõl, némettõl, orosztól kezdve minden hódítóval, ennek az országnak a számára a megmaradás a legnagyobb tény, és ennek egy szimbolikus kifejezése az államalapítás ünnepe.

Úgyhogy ismételten arra kérném képviselõtársaimat, fontolják meg, hogy vagy nyíltan színt vallanak, hogy változtatni akarnak a jelenlegi állami ünnepeknek a sorában, és úgy gondolják, hogy legközelebb már nem augusztus 20-a lesz az állami ünnep, vagy pedig tudomásul vesszük az ezeréves hagyományt, ami kialakult ebben az országban, és augusztus 20-át, Szent Istvánnak az ünnepét állami ünnepként fogjuk megfogalmazni és az alkotmányban rögzítjük. Azért az alkotmányban, mert annak a megváltoztatása nehézzé fog válni az elkövetkezendõkben, és ennek következtében akkor biztosak lehetünk abban, hogy mindannyiunknak a szándékai tiszták.

Nagyon hiányzik ebbõl az alkotmánykoncepcióból az, amit hosszú idõn keresztül számon kértünk a bizottságban. Nevezetesen: a választójoggal kapcsolatos pontos iránymutatást. A koncepció annyit tartalmaz, hogy az alkotmányban a választójog alapvetõ szabályait szabályozni kell. Nem sikerült a mai napig elérni, igen tiszelt képviselõtársaim, hogy mik legyenek az alapvetõ szabályok. Erre volt javaslata a Magyar Demokrata Fórumnak. Az egy- és a kétfordulós rendszer. Az egy alapvetõ szabály, a listaállításnak a lehetõsége, a küszöb, hogy mi fölött lehet bejutni a parlamentbe. Egyéni kerületek, listás megoldás, ezeknek az aránya. Ha ebben idáig nem sikerült konszenzusra jutnunk, õszintén megmondom, nagyon kétlem, hogy az elkövetkezendõ néhány hónapban, ami a megszövegezéshez rendelkezésünkre áll, konszenzusra tudjunk jutni. Enélkül viszont nem lesz alkotmány. Nem lesz, mert a koncepció most rögzíti, hogy kell az alapvetõ szabályokat kodifikálni. Nem tudjuk, mik az alapvetõ szabályok. Még nem láttam olyan kodifikátort, aki tudná ezek után írásba foglalni a gondolatait.

Igen tisztelt Képviselõtársaim! Egyetlen dologról szeretnék még a végén szólni. Arról, hogy senki ne tekintse bizonyos szocialista párti képviselõk, kormánytagok gyõzelmének, hogy a fiaskó után, amit az eredménytelen szavazás jelentett, most néhány dolog, úgymond, bekerült az alkotmányba. Ezt azért ne tekintse senki szocialista gyõzelemnek, mert a szociális állam fogalmáról nagyon sokat vitatkoztunk korábban az alkotmány-elõkészítõ bizottságban. Ezt a pártok döntõ többsége, úgy a Magyar Demokrata Fórum, mint a Kereszténydemokrata Néppárt is támogatta. Nem a mi szavazatunkon múlott, hogy akkor nem került be.

A törvényes pihenõidõhöz fûzõdõ jogot, a fizetett szabadsághoz fûzõdõ jogot alanyi jogként módosító javaslatban a Magyar Demokrata Fórum terjesztette elõ. Akkor nem nyerte el a szocialista támogatást. Késõbb erre hivatkozva nem szavazták meg néhányan az alkotmánykoncepció módosító javaslatait.

Tehát úgy gondolom, hogy azért jó lett volna, ha korábban megfogadják a Magyar Demokrata Fórum javaslatát, hogy a koncepcióról szeptember végén szavazzon a Ház - addig érlelõdjék a koncepcióban megfogalmazott gondolatoknak a sokasága, hogy jó munkát tudjunk végezni. Nem így történt, most viszont idõcsúszásban vagyunk. Bízom benne, hogy ez az idõcsúszás nem fog olyat jelenteni, hogy legközelebb megint egyes képviselõtársaim - úgymond a lelkiismeretükre hivatkozva - hatékonyan hozzá fognak járulni, hogy ismételten kudarcot jelentsen az alkotmánykoncepció, illetõleg az ahhoz benyújott módosító javaslatoknak a megszavazása. Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage