Bauer Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

BAUER TAMÁS (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök úr. Én kizárólag Sepsey képviselõtársunk beszédének azzal a részével kívánok foglalkozni, amely a tárgyra, az alkotmánykoncepcióra vonatkozott.

Sepsey képviselõtársunk utalt is az én bólogatásomra, amikor pusztán arra a mondatára bólogattam, hogy nem ugyanúgy viszonyulunk ahhoz a gondolathoz, hogy a Szent Korona mint az államiság jelképe kerüljön be az alkotmányba. Így van.

Nem ugyanúgy viszonyulunk ehhez. Vannak, akik úgy gondolják, és a magyar történelemhez való viszonyukból az következik, amit Sepsey Tamás javasol. Vannak, akik úgy gondolják, hogy a magyar történelemhez való viszonyuk alapján a koronát egy tiszteletre méltó jelképnek, történelmi tárgynak tekintik, ekképp tekintik meg a múzeumban is. De nem gondolják, hogy az államiság olyan jelképe lenne, mint a címer és a zászló.

Hogy melyik a többségi álláspont, nem tudjuk. Azt tudjuk azonban, hogy hasonlóképpen érvelt most is és annak idején, még az elõzõ parlamentben - amikor az állami ünneprõl volt szó - a Magyar Demokrata Fórum amellett, hogy augusztus 20-a legyen kiválasztva a három nemzeti ünnep közül állami ünnepként.

Mások azt mondták, hogy talán március 15-e lenne az, amelyik legközelebb áll a magyar társadalom minél nagyobb részének szívéhez, amelyik leginkább egyesíti a magyar társadalmat is. Ahány közvélemény- kutatás errõl a kérdésrõl azóta készült - legutóbb most, október 23-a körül publikáltak a közvélemény-kutatásokat -, azt támasztották alá, hogy az az álláspont áll közel a magyar lakosság nagy többségének, legalábbis relatív többségének álláspontjához, amit a szabaddemokraták többsége képviselt ebben az egykori vitában, hogy március 15-e a magyar forradalom és szabadságharc napja legyen az állami ünnep.

Mindamellett mi nem kívánunk, 2 és fél év alatt ez az Országgyûlés nem kívánt változtatni ezen az akkori döntésen, amelyik augusztus 20- át tette meg állami ünneppé, a jövõben sem kívánunk. Ezt csak példának hoztam arra, hogy nem biztos (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.), amit Sepsey Tamás feltételez a magyarság többségi álláspontjának, az valóban a magyarság többségének az álláspontja. Köszönöm szépen. (Szórványos taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage