Salamon László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SALAMON LÁSZLÓ (független): Elnök Úr! Megkérem Boross Péter képviselõtársamat, hogy ne vegye tiszteletlenségnek, hogy vitatkozni fogok most a miniszterelnök-helyettesi kérdésben, annak ellenére, hogy nagyon jól tudom, hogy kormányzati, kormányfõi és hosszas miniszteri tapasztalatok állnak háta mögött.

De pont a koalíciós indoklási logika az, ami engem ellenkezõ megfontolásra és meggyõzõdésre visz, és megengedném magamnak a konkrét példákat is, mert nem lesz abban semmi bántó.

A jelenlegi kormányzat mûködésében egy politológiai értelemben vett miniszterelnök-helyettesi funkcióról beszélünk. Tudjuk jól, Kuncze Gábor belügyminiszter úrra szokták mondani, hogy koalíciós miniszterelnök-helyettes. Jóllehet - amit Boross Péter képviselõtársam mondott - nem pártelnök tölti be ezt a funkciót, és pontosan azt az egyeztetõ tevékenységet, a miniszterelnök úr és a belügyminiszter úr személye nem igazán vállalja magára.

Nem titok ez, tudjuk, ha koalíciós probléma van, akkor a koalíciós egyeztetõtanács az, amelyik az SZDSZ és az MSZP vitáiban a megállapodás kialakítására törekszik. Tehát ez a séma, bár közjogilag nem így jelenik meg, de kvázi így mutatja fel magát, ez sem erre megoldás.

De a másik dolog az, hogy én azt mondom, hogy amikor a választók egy pártot elsõ helyre juttattak azzal a tulajdonképpen implicit megbízással, hogy õ adja a miniszterelnököt, akkor ha ez a miniszterelnök a mûködésében átmenetileg akadályozva van, akkor véleményem szerint nem az a választói akarat, hogy egy koalíciós partner, a kisebbik párt vegye át ezt az úgymond politikai, kormányzati, vezéri funkciót, (Az elnök megkocogtatja poharát, jelezve, hogy a felszólalási idõ letelt.) hanem hogy ugyanaz a párt töltse be.

Tehát éppenséggel a miniszterelnök-helyettesnek nyilvánvalóan (Az elnök ismét megkocogtatja poharát, jelezve, hogy a felszólalási idõ letelt.) politikai megfontolásból és - befejezem a mondatot, elnök úr - politikai szempontokból ugyanannak a pártból kikerülõnek kell lennie, aki ezt a helyettesítést ellátja, hiszen akkor másként torzul ez a közjogi rendszer. Köszönöm.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage