Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Miklós László képviselõtársunk azt mondotta, hogy az energiaáraknak és a privatizációnak nincs igazán köze egymáshoz.

Szerintem ez egy téves megállapítás, ugyanis ilyen megfogalmazás valósága csak akkor merülhetne fel, ha valódi verseny lenne, ami nincs. Jelen esetben pont egy olyan monopolhelyzetet teremt ez a privatizációs törvény és az energiaszektor idegen kézbe adása, ami egyenesen kizárja azt, amit Miklós László mondott.

A másik észrevételem azzal kapcsolatban lenne, hogy a privatizációs törvény 8. §-a (2) bekezdését miként kell helyesen értelmezni. Úgy, ahogy azt én mondtam. Ugyanis ebben a paragrafusban két rendelkezés van, a 8. § (2) bekezdésében, mégpedig az elsõ fordulatban a kormány elhatározásától függõ rendelkezés, míg a második, tehát a befejezõ része pedig egy kógens rendelkezést tartalmaz.

Az elsõ rész a kormány elhatározásától függõ rendelkezés, arra vonatkozik, hogy a kormány mikor terjesztheti az Országgyûlés elé valóban a nemzetgazdaság mûködõképessége szempontjából jelentõs társaságok privatizációjának kontrollját, tehát koncepcióját, tehát itt egy koncepcionális kérdésnek az Országgyûlés elé való terjeszthetõségérõl van szó.

Míg a második fordulatban pedig egy olyan kógens rendelkezésrõl, miszerint a törvény hatálybalépését követõ 60 napon belül nyújtott elõterjesztés alapján az Országgyûlésnek döntenie kell. A kettõ egymástól különbözõ rendelkezés.

Én a 8. § (2) bekezdés második fordulatára utaltam, helyesen, igen tisztelt Miklós képviselõtársam. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage