Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Miklós képviselõtársamnak azt vagyok kénytelen válaszolni, hogy a monopolhelyzet elsõsorban a tulajdoni hányadoktól függ. Ezt ajánlanám szíves figyelmébe.

Másrészt pedig, annak az állításomnak a helyességét, most már aláhúzottan, hogyha a döntõ többsége a mi energiaszektorunknak külföldi tulajdonba kerül, ebben az esetben nemcsak monopolhelyzetbe kerül a külföldi az ármegállapítás tekintetében, hanem Magyarország lényegét tekintve a függetlenségét is veszélyezteti, mert hiszen a külföldi monopolhelyzetben lévõ fogja diktálni az árakat, ami az ország függetlenségére is kiható tényezõ. Ezért nem lehet azt semmiképp sem figyelmen kívül hagyni.

Az pedig az én megítélésem szerint nem lehet kérdéses, hogy a törvényes 8 százalékos haszon meghatározása elképesztõen magas, ugyanis az én tudomásom szerint világszerte az energiaszektorban bármilyen óriási üzlet is legyen az, de mégis 6 százalékos haszon a maximum, amivel kalkulálnak.

Mi pedig gavallérosan rögtön 8 százalékos hasznot garantáltunk törvényben a külföldi vevõnek, ami egyértelmûen padlóra viheti az egész nemzetgazdaságot. Ezt szerettem volna igen tisztelt képviselõtársam figyelmébe ajánlani. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage