Baja Ferenc Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BAJA FERENC környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter: Tisztelt Képviselõ Úr! Amikor 1979-ben a Baranya Megyei Tanács járási hivatala sajnos engedélyt adott a lerakó telepítésére, akkor nem tudhatta, hogy Torgyán József egyszer még a magyar parlamentnek tagja lesz, de mindenképpen nagyon-nagyon rossz döntést hozott.

Szeretném mondani tehát, hogy egy nagyon hosszú idõ óta meglévõ, nagyon jelentõs környezetkárosítás tanúi vagyunk. Sajnos az elõzõ kormányzat idején - 1990-ben és 1992-ben - túlságosan engedékeny, '97. december 31-ei megszüntetésû határozatok láttak napvilágot.

(15.20)

Ezt örökölte meg a kormányt. Szeretnék, tisztelt parlament, tisztelt képviselõ urak, az önök számára fölmutatni egy jegyzõkönyvet, amelyik november 16-án megtartott egyeztetõtárgyalásról szól, ahol is a környezetvédelmi hatóság nagyon határozott intézkedéseket fogalmazott meg.

Szükség volt erre azért is, mert eddig nem végeztek el olyan vizsgálatokat, amelyeket a Környezetvédelmi Minisztérium azonban elvégeztetett. Nagyon precíz vizsgálatok ezek, és valóban arról van szó, hogy a Környezetgazdálkodási Intézet laboratóriumának vizsgálati eredményeire én egy kontrollvizsgálatot kértem a környezetvédelmi mozgalmak bevonásával. A környezetvédelmi mozgalmak jelen voltak a mintavételnél, jelen vannak a vizsgálat folyamán. Ma is állítom, felelõsséggel, hogy Garéban nagyon komoly környezetszennyezés van, több ideje, több 10 éve, sajnos. Ma azonban semmilyen közvetlen környezeti veszély nincs ahhoz képest, amilyen volt. Tegyem hozzá, a Budapesti Vegyimûvekre sokkal hatékonyabb eljárást írtunk elõ, amelyre vonatkozóan benyújtották, egyébként az intézkedési tervet. (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.) Köszönöm, elnök úr, sajnos, két percben nem áll módomban, csak annyit megfogalmazni befejezésként (Az elnök ismételten pohara kocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.), tisztelettel kérem a garéi polgárokat és az érintetteket, hogy bízzanak a hatóságban, és kerüljék el azt, hogy politikai széllovasoknak felüljenek. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage