Karakas János Tartalom Elõzõ Következõ

KARAKAS JÁNOS (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Amikor meghoztuk a hegyközségi törvényrõl szóló döntésünket, már akkor tudtuk, hogy bizonyos törvénymódosításokra, kormányrendeleti rásegítésekre lesz szükség. Ez a módosító indítvány is azt szolgálja, hogy betölthessék funkciójukat a hegyközségek, és az elõbb hosszú néven említett, de röviden csak bortörvénynek nevezett bortörvény bizonyos passzusainak módosítása szükséges ennek érdekében.

Két rövid kiegészítés szükséges ebben a törvényben, az egyik, amelyik lehetõvé teszi azt, hogy az eredetvédelmet szorosabbra fûzzük, magyarán: megfogalmazzuk azt, hogy bort és szõlõt úgy szabad csak forgalmazni, hogy származási bizonyítványt adnak mellé a hegyközségek. Ez, nem kell mondanom, a borhamisítás elkerülését is segítheti.

A másik, bizonyos hegyközségi törvényben már rendezett jogosultságok rendezése, mégpedig az, hogy az engedély nélkül telepített szõlõket hivatalos módon most már törvényileg is alátámasztva kivágathassák az illetõ hegyközségek.

Tudom, hogy a bortörvényt jövõ év õszével teljes egészében módosítani fogjuk, de annak érdekében, hogy legalább már a tavaszi szõlõtelepítést és a jövõ évi szüret elõtt ezeket a módosításokat végre lehessen hajtani, és be lehessen tartatni ezeket a szabályokat, ezért kell ez a rövid módosítás, mely remélem, nem fog kiváltani túl nagy vitát, hisz független, ellenzéki, illetve kormánypárti képviselõk hetvenen támogatták ezt az indítványt. (Általános taps.)

(16.30)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage