Fodor István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. FODOR ISTVÁN honvédelmi minisztériumi államtitkár, a napirendipont elõadója: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyûlés! Két elõterjesztés szerepel az Országgyûlés napirendjén, amelyeknek sorsa várhatóan a tárgyalás rendjét és a szavazást illetõen is elválik egymástól.

Tekintettel azonban a módosítások egymással szoros összefüggésben lévõ okaira, a Magyar Honvédség átalakulása középtávú tervének módosításáról szóló elõterjesztéshez, mondandóim szükségszerûen érintik a Magyar Honvédség 1996. évi részletes bontású létszámának módosításáról szóló elõterjesztést is. Kérem ennek figyelembevételével hallgassák szóbeli kiegészítésemet.

Tisztelt Ház! Amikor az Országgyûlés az elmúlt esztendõben elfogadta a Magyar Honvédség hosszú, valamint középtávú átalakításának irányairól és létszámáról szóló határozatot, egyúttal két feladatot szabott meg a kormány számára.

Elõször, a kormány készítse el a Magyar Honvédség átalakulásának középtávú tervét. Másodszor, ennek a tervnek a megvalósításáról - évente két alkalommal - számoljon be a honvédelmi bizottságnak.

Amikor a kormány az átalakulás - közel egyéves - tapasztalatairól szóló jelentését összeállította, egyúttal megfogalmazta annak szükségességét is, hogy a középtávú tervben - bizonyos elemeiben - módosításokra van szükség. Ezek a módosítások többségükben végrehajthatók az Országgyûlés által meghatározott irányokkal, valamint magának az országgyûlési határozatnak a normaszövegével összhangban.

A középtávú terv más elemeinek módosítása azonban megkívánja a 88/1995. és az 99/1995. számú országgyûlési határozatok módosítását.

Tisztelt Országgyûlés! A honvédség átalakítása középtávú tervének módosításáról szóló kormányhatározat tervezetét a honvédelmi bizottság tudomásul vette. Ezért kérem, engedjék meg, hogy a módosításnak kizárólag azon részleteivel foglalkozzam, amelyeknek tekintetében az Országgyûlésnek saját hatáskörében tennivalói vannak.

Ebben a körben három dologról kell szólnom.

Az elsõ: a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvény a katonai tanintézetekrõl szóló törvény változásainak, valamint az államháztartásról szóló törvény elõírásaival összhangban a pénzügyi és számviteli szolgálat átszervezésének következménye. Hogy ezek a szervezetek a továbbiakban a Magyar Honvédség hadrendi elemei közül kikerülve, a Honvédelmi Minisztérium háttérintézményei szintjén, illetve a nemzetbiztonsági szolgálatok a honvédelmi miniszter közvetlen irányítása alatt mûködõ, országos hatáskörû állami szervként mûködnek.

Ugyanakkor a hivatásos katonák szolgálati viszonyáról szóló törvény elõírásai szerint, ezen szervezetek hivatásos állományú tagjai a továbbiakban a Magyar Honvédség rendelkezési állományú csoportjához tartozóknak számítanak.

Ezek a változások a honvédelmi ágazaton belül - a létszámviszonyok tekintetében - alapvetõen új rendszert eredményeznek.

A második, amirõl szólnom kell: a javaslat a továbbiakban együtt kezeli és bizonyos rendfokozatokban egymással behelyettesíthetõként kezeli a tiszti, zászlósi, tiszthelyettesi állományt. Ezt a módosítást a jól képzett és a szolgálatot továbbra is vállalni akaró állomány megtartása érdekében tartjuk fontosnak.

A harmadik módosítás, a honvédség felsõ- és középszintû vezetésének rendjét érinti, nevezetesen azt, hogy a honvéd vezérkar mellett a haderõnemi vezérkarokat is létre kell hozni. Ezt a változást - eredetileg - az 1998-as esztendõ utáni idõre terveztük. Ma úgy ítéljük meg, hogy Magyarország euro-atlanti integrációs szándékának fejleményei indokolják - a szervezeti kompatibilitás érdekében - ennek a lépésnek idõbeni elõrehozatalát.

Tisztelt Országgyûlés! Az elmondottakra tekintettel kérem, hogy tárgyalja meg és fogadja el a Magyar Honvédség hosszú, valamint középtávú átalakításainak irányairól és létszámáról szóló, 88/1995. számú országgyûlési határozatot módosító, valamint a Magyar Honvédség 1996. év végi részletes bontású létszámáról szóló, 99/1995. számú országgyûlési határozatot módosító elõterjesztéseket, és azokat fogadja el. Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage