Kutrucz Katalin Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KUTRUCZ KATALIN (MDNP): Igen. Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Nem akarom senki idejét hosszan igénybe venni, hiszen a szavazások elõtt lesz majd módom részletesen kifejteni minden felmerült problémával kapcsolatban a véleményemet.

Most csak annyit mondok, hogy túlnyomó többségük nem állja meg a helyét, a részleteket elmondom akkor.

Most csak általánosságban szeretnék egy-két szót mondani. Az államtitkár úr azt mondta, hogy az Igazságügyi Minisztérium úgy gondolja, hogy elég a bûncselekményeknél a jelenlegi felsõ határ, és hogy szeretnének ugyan a bírói gyakorlat bizonyos fajta súlyosítása irányába hatni, de ezt nem a felsõ határ emelésével, hanem az alsó határ emelésével és az enyhítõ szakasz alkalmazásának - bizonyos esetekben való - kizárásával szeretnék elérni.

Erre fontosnak tartom már most reagálni, mert hogyha így van, akkor valóban, alapvetõ koncepcionális eltérés van a kormány elképzelése és a mi javaslatunk között. Ugyanis a mi javaslatunk az arra irányul, hogy a bûnözésnek a felsõ határát fogjuk meg, és azokat rendelje a törvény súlyosabban büntetni, akik valóban nagyon súlyos bûncselekményt követnek el.

A kormány koncepciója pedig - ezzel szemben - az, hogy az igazán nagy bûncselekményt elkövetõk azok ússzák meg ugyanolyan kevés büntetéssel, mint ahogy most megúszták, viszont minden bûncselekménynél az alsó tartományt fogjuk meg, mert ebbõl az következik, hogy az alsó tartománynál lesznek súlyosabbak a büntetések, mert azt fogja kikényszeríteni - kötelezõ erõvel - a törvény. A többire már ilyen hatása nincsen.

Ezért tényleg kénytelen vagyok megismételni, hogyha a kormánynak valóban ez a koncepciója, akkor a mi javaslatunkkal tényleg nem fér össze, mi ezzel a fajta koncepcióval egyáltalán nem értünk egyet.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage