Kõszeg Ferenc Tartalom Elõzõ Következõ

KÕSZEG FERENC (SZDSZ): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Voltaképpen én is csak szinte megismételni akarnám az elõterjesztést, de most hozzászólóként és az SZDSZ szónokaként: az egyes fontos tisztségeket betöltõ személyek ellenõrzésérõl szóló törvény eredeti formájában, köztisztviselõi jogállásúként határozta meg a bírói bizottság tagjait, és egyúttal a kormány feladatává tette, hogy kormányrendelettel alkossa meg a bírák fizetésének szabályait.

A törvény ez idejû módosítása során a bírákkal szemben a munkáltatói jogok átkerültek az Országgyûléshez, és ennek következtében az Országgyûlés vált jogosulttá arra, hogy a bírák fizetését meghatározza. A törvény módosításakor erre nem került sor, ezért van szükség a módosított törvény újabb, egyszakaszos módosítására.

A módosítás révén a köztisztviselõi jogállású bizottsági tagok fizetését a jelenlegi fizetésükkel azonos módon állapítaná meg az Országgyûlés, erre a szabályozásra mindenképpen szükség van, hiszen tulajdonképpen ez a módosítás egy joghézagot tölt be; ezért a nemzetbiztonsági bizottság egyhangúlag tett indítványt a módosításra, és a Szabad Demokraták Szövetsége ennek az elfogadását támogatja. Köszönöm. (Taps a kormánypártiak oldalán.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage