Csiha Judit Tartalom Elõzõ Következõ

DR. CSIHA JUDIT tárca nélküli miniszter: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Kedves Képviselõ Úr! Amit a napirend elõtti fölszólalásában elmondott, arra álljon itt egy adat, mert ezeket elfelejtette elmondani.

Két technikával történt az állami gazdaságok privatizációja, többnyire 1994 elõtt. Az egyik az úgynevezett decentralizációs technika volt, amikor is az állami gazdaságok a saját javukra értékesítették az eszközeiket és a mûködõképes egységeket, és saját pénzügyi terheik csökkentésére fordították annak bevételét.

A másik technika volt az úgynevezett klasszikus privatizáció, amikor is az üzletrészek, részvények értékesítésére került sor, elsõsorban külsõ befektetõk részére. Ezek közül is 38 százalékban a tiszta dolgozói MRP-kivásárlás történt külsõ befektetés nélkül.

Ami pedig a konkrét ügyet illeti, mert úgy tûnik nekem, hogy a fölszólalása zömmel emiatt született, így kénytelen vagyok ismételten pontosítani az állításait. 1994-ben valóban vizsgálta a vizsgálóbizottság a környék gazdasági privatizációját, a privatizációt, eltekintve attól, hogy üzletileg helyes volt-e vagy sem, törvényes volt. Hozzá kell tennem, hogy nagyon gyorsan kellett befejezni a privatizációs eljárást, hiszen jöttek a választások, és '94. május elején döntött az igazgatóság úgy, ahogy döntött.

Ami azt követõen történt, amiatt folyik ma is a büntetõeljárás, és óva intenék mindenkit attól, hogy a büntetõeljárás normális menetében, ahogyan egy jogállamban szokás, olyan módon, politikai eszközökkel avatkozzon be, amit itt képviselõ úr indítványozott. Köszönöm. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage