Csépe Béla Tartalom Elõzõ Következõ

CSÉPE BÉLA (KDNP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A Kereszténydemokrata Néppárt is csatlakozott ehhez a közös ellenzéki nyilatkozathoz, amelyben aggodalmunkat fejeztük ki a fehér- oroszországi helyzet miatt.

Én emlékeztetni szeretnék arra, hogy Illyés Gyula Egy mondat a zsarnokságról címû versében ragyogóan érzékeltette, hogy mi az a zsarnokság. Nemcsak egy felülrõl diktált hatalmi rendszer, hanem az embereknek a mindennapjaiba beleivódó szörnyû hatalom, és sajnos Kelet- Európára még mindig ennek a diktatúrának az árnyéka terül. Ezt mutatják a fehér-oroszországi események is.

És itthon, a mi életünkben is nap mint nap találkozunk sajnos a régi hatalmi reflexekkel, és én ezt az alkotmánybíró-választással kapcsolatos legutóbbi eseményt is ide sorolnám, mert azok a képviselõk, akik a titkos szavazásnál végül is megsértették a kialakult egyezményt, azokban ez a régi hatalmi reflex mûködött, amelyben diktatórikusan akarnak uralkodni az ellenzék felett.

És lehetne sorolni az ilyen eseményeket, úgyhogy a Fehéroroszországgal kapcsolatos aggódásunkat kiterjeszthetjük a hazai viszonyokkal kapcsolatos aggódásunkra is. Én úgy vélem, hogy a kiút egész Kelet-Európa számára is és Magyarország számára is egy megfontolt, bölcs politika, a demokrácia melletti határozott kiállás, az európai integráció, ennek az elmélyítése.

És ide tartozó gondolat még az is, hogy a határainkon kívül élõ kisebbségeket is sajnos a kelet-európai változások nem hozták olyan helyzetbe, hogy a demokratikus helyzetnek tudnának örülni. Talán a romániai események bizonyos reményt sugallnak. (Az elnök pohara kocogtatásával figyelmeztet az idõ leteltére.) Összefoglalva: Fehéroroszország árnyéka rátelepszik Európára. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage