Sepsey Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SEPSEY TAMÁS (MDF): Tisztelt elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Képviselõtársaim! Zsigmond Attila képviselõtársam említette, hogy nem kell nagyon elhamarkodni a törvény megalkotását. Valóban, hogy egy jó törvény szülessen. De viszont igen indokolt lett volna, ha a kormány ehhez a törvényjavaslathoz legalább mellékletként ismertetõ gyanánt csatolja a leendõ részvénytársaság alapító okiratának egy változatát. Jó lett volna, mert azt is az Országgyûlésnek majd kétharmaddal kell elfogadnia. Sok esetben a törvény arra utal, hogy bizonyos szabályokat majd az alapító okirat fog szabályozni. Elképzelhetõ, hogy azok a veszélyek, amelyeket mi kiérzünk ezen törvényjavaslat bizonyos hézagos szabályaiból, majd az alapító okiratban megnyugtatóan rendezve lesznek. De miért kell várni erre hónapokat? Én azt hiszem, hogy az Igazságügyi Minisztérium képes arra, hogy kidolgozza az alapító okiratnak egyfajta lehetséges változatát, és ezt képviselõtársaim megkapják, és ennek a tükrében tudjunk majd a továbbiakban vitatkozni.

Másrészt szeretném azért fölhívni az ennek kapcsán megint a beterjesztett javaslatnak egy hihetetlen megfogalmazását. Tudniillik azt mondja a javaslatnak az 5. § (3) bekezdése, hogy a "Részvénytársaság elnökévé öt év szakmai gyakorlattal rendelkezõ állampolgár nevezhetõ ki egyéb feltételek mellett. Szakmai gyakorlat különösen a tájékoztatási, továbbá az ezzel összefüggõ mûszaki, jogi, igazgatási, gazdasági, kulturális, tudományos és közvéleménykutatási tevékenység."

Igen tisztelt Képviselõtársaim! Ha különösen ezek a szakmaiak, akkor emellett még minden egyéb szakmai, akkor fölösleges kihangsúlyozni, hogy mi a különösen szakmai, hanem akkor rögzíteni kellett volna, hogy csak ilyen feltételeknek kell hogy eleget tegyen az elnök. Én úgy gondolom, hogy ez a gumiszabály megint alkalmatlan arra, hogy a rendeltetésszerû joggyakorlás ellen elveit kimerítse. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage