Kósa Lajos Tartalom Elõzõ Következõ

KÓSA LAJOS (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! A szocialista-szabaddemokrata kormány egyik legkellemetlenebb intézkedése - azt hiszem - a mostani energetikai áremelés, ami már annál is inkább nagy szó, mert itt a választék meglehetõsen nagy. Azonban úgy látszik, hogy a kormány mégsem tett mindent meg annak érdekében, hogy ezt a döntését kellõ körültekintéssel elõkészítse. Ha ilyen mértékû áremelésre szándékozik a kormány a lakosságot kényszeríteni, mármint hogy ezt fizesse meg, akkor kutya kötelessége lett volna ennek a kormánynak, hogy minden olyan körülményt elhárítson ennek az ügynek az útjából, amely ezt a döntést megkérdõjelezi. Ezt a kormány nem tette meg. Mi a helyzet ugyanis?

A Magyar Energia Hivatal hivatott arra a törvény szerint, hogy a gázáremelést elõkészítse, ellenõrizze a szolgáltatóvállalatokat, a kalkulációikat ellenõrizze, és saját maga is elvégezze, a költségeiket, a költséghelyeiket ellenõrizze, és átszámolja. Ehhez képest a Magyar Energia Hivatal munkatársai mindegyik gázszolgáltató vállalat felügyelõbizottságában ott vannak; tõlük fizetést húznak. Magyarul: egyik oldalról a gázszolgáltatók, akik nyilván abban érdekeltek, hogy minél feljebb menjen a lakossági fogyasztói gázár, fizetik a Magyar Energia Hivatal munkatársait, más oldalról ezek a munkatársak hivatottak arra, hogy a fogyasztók érdekeit is és a magyar gazdaság érdekét is általánosan képviselve, minél lejjebb szorítsák ezeket az árakat.

Hogyan is van ez, miniszter úr? Vajon megengedhetõ-e az, hogy ilyen feltételek mellett, ilyen összefonódás és ilyen összeférhetetlenség mellett történjen meg a magyar energetikai áremelés. Várom válaszát. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage