Kónya Imre Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÓNYA IMRE (MDNP): Köszönöm, elnök úr, a szót. Tisztelt Képviselõtársaim! Az ismert osztrák nagyiparos, Prinz Horn úr, aki egyébként politikus, a Haider-féle Szabadságpártnak a nemzetgyûlési képviselõje még 1990-ben megszerezte a Dunapack Részvénytársaság részvényeinek a 40 százalékát. Ez egy magyar papírgyár, aminek a 40 százalékos tulajdonosaként irányította az üzemet Prinz Horn úr.

Ezt követõen 1995-ben sor került a fennmaradó 60 százalék privatizációjára, meghirdették a 60 százalékot, erre a jelentkezõk közül a legjobb ajánlatot egy német GmbH adta. Prinz Horn úrnak természetesen a 40 százalék részvény birtokában elõvásárlási joga volt. Kialakították a szerzõdési feltételeket. Ennek során a vevõ kötelezte magát, hogy három évig nem zálogosítja el a megszerzett részvényeket.

A történethez hozzátartozik, hogy Prinz Horn úr annak idején a megszerzett 40 százalék részvényeket elzálogosította. Az ÁPV Rt. egyik vezetõ tisztségviselõje ezt követõen követelte a vevõtõl, hogy ezt az önkorlátozást tartalmazó szerzõdési kitételt utólag vegyék ki a szerzõdésbõl. A vevõ végül is erre ráállt, ezt követõen Prinz Horn úr megvásárolta elõvásárlási jogával élve a fennmaradó 60 százalékot.

Újsághír - ez most már a legutóbbi idõbõl -, hogy Prinz Horn úr idõközben elzálogosította a megvásárolt 60 százalékot is. Az történt tehát, hogy az ÁPV Rt. egyik vezetõ tisztségviselõje, aki az államot képviseli, az állam hátrányára és a dolgozók hátrányára befolyásolta a szerzõdés feltételeit. (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.) Kérdezem miniszterelnök urat, kivizsgáltatta-e ezt az ügyet? (Taps a jobb oldali padsorokban.)

(14.00)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage