Pallag László Tartalom Elõzõ Következõ

PALLAG LÁSZLÓ (FKGP): Elnök Úr! Képviselõtársaim! Államtitkár Úr! A képzeletbeli Kovács János úr Békés megyében '91-ben értesült arról, hogy elvett vagyonáért, földjéért, erdõiért kárpótlásban fog részesülni. Végigmegy a kínos procedúrán, bizonyítja, hogy milyen tulajdona volt, és röpke két év múlva megszerzi a kárpótlási jegyeket. Röviddel azután tapasztalnia kell, hogy szinte semmit sem érnek a kárpótlási jegyei. Így kapva kap az alkalmon, amit a Budapest Bank Rt. kínál neki, és elfogadja kárpótlási jegyeiért a Budapest Bank osztalékelsõbbségi részvényeit.

(14.10)

Telik-múlik az idõ. Noha arról tájékoztatják, hogy osztalékelsõbbségi részvényû tulajdonosai mindenkinél elõbb kapnak osztalékot, õ sem '94-ben, sem '95-ben, sem '96-ban nem kap semmiféle osztalékot. Közben a világ is változik. A bemutatóra szóló papírokat le kell adni, mert azokat majd kicserélik a banktörvénynek megfelelõ, névre szóló részvényekre. Kovács István úr tehát rég elvett vagyonáért papírt papírra cserél, kárpótlási jegyet osztalékelsõbbségi részvényre, a névre szóló részvények cseréje elmaradt viszont. Olyan a dolog, mintha történne valami. De ahogy a végvári vitézek mondták, se pénz, se posztó. A '95. év végén azután a korábban állami tulajdonban lévõ Budapest Bankot eladják. Lassan lecseng a '96-os év is, de Kovácsunk még mindig csak a papíroknál tart, immár több mint öt éve.

Kérdezem államtitkár úr: hány milliárd forintra tehetõ még a vagyonra be nem váltott forgalomban lévõ kárpótlási jegyek értéke?

Kettõ: mennyit veszítettek a kárpótoltak azon, '91-'92. óta sem kamatot, sem osztalékot nem kapnak?

Három: mint a Budapest Bank Rt. volt tulajdonosának képviselõje, árulja el, hány milliárd forint összegben tett lóvá a Budapest Bank Kovács Istvánokat?

Négy: ki fogja a lóvá tettek kárát megfizetni? A magyar állam - mint a Budapest Bank volt fõtulajdonosa -, a General Electric vagy az EBRD - mint a jelenlegi tulajdonosok, (Az elnök pohara megkocogtatásával figyelmeztet az idõ leteltére.) vagy ki? Várom válaszát. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage