Szili Katalin Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZILI KATALIN környezetvédelmi és területfejlesztési minisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! Egy szóval is válaszolhatnék képviselõ asszony kérdésére. Olvastuk. De azt is gondolom, hogy az Országgyûlés tekintélye ennél kimerítõbb választ igényel. A cikk szerzõje a Kukabúvárban és a HVG-ben megjelent írások és a publicisztika mûfaja mögé bújva egy hamis koncepciót gyártott, keresgél és találni vél összefüggést térben és idõben össze nem függõ ügyek, események, személyek, tanulmányok kiragadott megállapításai között.

A tények a következõk. A Környezetvédelmi Alap mûködése a korábbi kormányzati ciklust és talán más állami pénzforrásokat is beleértve sohasem volt olyan átlátható, mint amilyenné komoly erõfeszítések árán az utóbbi idõben tettük.

(14.20)

Ezt bizonyítják azok a megállapítások is, amit a cikkben megszólaltatott környezetvédõ mozgalmak is elismernek, hogy elõbb véleményezték a pályázatokat, mint az egyéb tárcák.

Egyébként a pályázatok valamennyi eredményét folyamatosan és eddig is nyilvánosságra hoztuk, és azt hiszem, hogy a miniszter úr volt az elsõ, aki a közcélú környezetvédelmi feladatok finanszírozását szolgáló pénzeszközökrõl is nyilvánosan sajtótájékoztatót tartott. Az alapnak nem feladata a cikkben említett kis pályázók érdekképviselete. Elõtérbe kell állítanunk a projektfinanszírozás helyett a programfinanszírozást, s azt gondolom, hogy mindaz a termékdíjas bevétel - amit a tisztelt képviselõ asszony is említett - pontosan ezt szolgálja.

Az elmúlt évben az ÁSZ vizsgálatát követõen jelentõsen átszerveztük az alapnak a mûködését és gazdálkodási fegyelmét, negyedévenként tájékoztattuk az illetékes országgyûlési bizottságot is. Az összeférhetetlenség és a korrupció lehetõségét mindez gyakorlatilag kizárja.

Mi az álláspontunk abban, amit a tisztelt képviselõ asszony az úgynevezett korrupciógyanús ügyben mondott? - és ezt kihangsúlyozom. A minisztérium vezetése, mint minden hasonló esetben, a cikkben konkrétan említett ügyben is azonnal megvizsgálta az esetleges összeférhetetlenséget. A minisztérium egyetlen vezetõje sem juttatott önmaga vagy közeli hozzátartozója érdekeltségébe tartozó cégnek támogatást. A támogatásban részesített pályázók alvállalkozóikat a közbeszerzési eljárás keretében a törvény szigorú összeférhetetlenségi szabályainak betartásával fogják kiválasztani. (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.) Ennyi fért a két percbe. Kérem, fogadja el válaszomat! (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage