Kökény Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Kedves Képviselõ Asszony! Talán elõször érdemes felidézni ezt az 1995. december 28-án aláírt megállapodást.

Ez arról szólt, hogy 1996 áprilisától az Egészségbiztosítási Alap gyógyító-megelõzõ elõirányzata fedezetet nyújt az egészségügyi dolgozók béremelésére. Ennek a forrása a szerkezetátalakítás is.

Így szólt a megállapodás, abban bíztunk, hogy a kínálatszûkítés, a struktúraátalakítás már idén ad átcsoportosításra lehetõséget. Nem így történt, ezért kényszerültünk a pótköltségvetésre. Egyébként az Egészségügyi Dolgozók Demokratikus Szakszervezete maga is elismerte a nyilatkozatában, hogy a kormány teljesítette az ígéretét, mert 24 százalék növekmény rákerült a gyógyító-megelõzõ elõirányzatra.

Azonban a teljesítményfinanszírozás sajátosságai miatt a 24 százalékos elõirányzat-növekedés nem jelentette és nem is jelenthette az intézményi bevételek 24 százalékos fix összegû emelkedését.

A finanszírozási módszer, az alkalmazott számítási technika a teljesítményváltozástól elszakadó kifizetésekhez vezetett, és kiszámíthatatlanná vált a bevétel. Így valósulhatott meg 12 százalékos, de 30 százalékos növekmény is. Ezért kér a szociális partner garanciát arra, hogy 1997-ben az indokolatlan különbségek megszûnjenek, az adatokkal való manipuláció ne váljon lehetõvé. Tehát kiegyensúlyozottabb legyen a finanszírozás.

Ez a szakszervezet legfõbb garanciális követelménye, és ennek érdekében az Egészségbiztosítási Pénztárral dolgozunk egy új finanszírozási rendszeren, amelyet még ebben a hónapban a kormány elé terjesztünk.

Mennyit ért a megállapodás? - kérdezi ön, tisztelt képviselõasszony. Annyi, amennyi a lehetõségeit adott pillanatban maximálisan kihasználó kormány és az önmérsékletet tanúsító szakszervezet kompromisszuma egy nagyon helyzetben lévõ ágazat békéjéért 1996-ban. Köszönöm. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage