Szabó Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ ZOLTÁN mûvelõdésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm. Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Lírai részletekben bõvelkedõ interpellációja néhány olyan kitételt tartalmazott evidenciaként, ami egyáltalán nem evidens.

Elõször is, nem közismert, hogy a felsõoktatási intézményekben tanuló hallgatók szociális helyzete tragikus, én legalábbis nem közismerem ezt a tényt. Én úgy gondolom, hogy a felsõoktatási intézményekben sokféle hallgató tanul, vannak közöttük kifejezetten jómódúak, vannak átlagos anyagi helyzetûek és vannak kifejezetten szegény sorsúak, mint az egész társadalomban, a hallgatók között sem lehet ezt összemosni.

(14.50)

Téves az az állítása a képviselõ úrnak, amit egyébként ugyanúgy saját maga cáfolt meg késõbb, hogy a magyar állam tulajdonát képezõ ingatlant az egyetem eladta volna.

Mint éppen képviselõ úr említette volt, ez a magyar állam tulajdonát képezõ ingatlan, amelyre az egyetemnek kezelõi joga van, ennek következtében ezt nem adhatja el az érvényes jogszabályok szerint, csak meghatározott szabályok, az állami képviseletre jogosult szervek jóváhagyásával.

Ennek megfelelõen elsõ kérdésére a válaszom máris az, hogy az épület jelenleg is állami tulajdonban van, és rajta az egyetemnek kezelõi joga van. Sajnos az igaz, hogy az épületet - a felsõoktatási törvényben garantált autonómiájával élve - az egyetem vezetése kiürítette, és kollégiumi célra jelenleg nem használja; hogy ezt miért nem teszi, errõl - még egyszer mondom - az egyetem vezetését kellene megkérdezni. Mindenesetre a felsõoktatási törvényben rögzített autonómiájánál fogva erre joga volt.

A férõhelykiesésbõl - hogy a harmadik kérdésére válaszoljak -, a férõhelykiesésbõl és az épület állagában idõközben bekövetkezõ romlásból eredõ kárért a felelõsséget természetesen az intézkedéseket foganatosító és az azt jóváhagyó személyeknek kell vállalniuk, aminthogy a hallgatók többletköltségének megtérítését is.

Végezetül szeretném tájékoztatni képviselõ urat, hogy az ügyben a minisztérium elrendelt egy célvizsgálatot, ennek a célvizsgálatnak az eredményeképpen törvénytelenség gyanújára derült fény. Éppen ezért az ügy lehetséges büntetõjogi következményeire tekintettel, az ügyet átadtuk a Pécsi Városi Rendõrkapitányságnak. A rendõrségi vizsgálat folyik, ezt követõen a vizsgálat eredményérõl képviselõ úrnak tájékoztatást fogunk nyújtani. Köszönöm szépen. Kérem a válasz elfogadását! (Taps a kormánypártiak padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage