Balsay István Tartalom Elõzõ Következõ

BALSAY ISTVÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Asszony! Immár harmadszor - igaz, hogy az ön elõdjét is és belügyminiszter urat is beleszámítva - fordulok interpellációval, illetve kérdéssel a tisztelt Házhoz.

Az interpelláció az elhíresült ÁPV Rt.-botrányt kiváltó okáról hova tovább már kezdünk megfeledkezni. Azt is mondhatnám, mint erre az interpelláció címe is utal, hogy már nem látjuk a fától az erdõt. Ezért engedje meg, hogy most emlékeztessek az alapügyre. Teszem ezt azért is, mert mint ahogy említettem, belügyminiszter úrhoz és az ön elõdjéhez is többször fordultam, és válaszokat nem nagyon kaptam.

A helyi önkormányzatokat, mint közismert, különbözõ jogcímekkel, így a belterületi földingatlanok okán, a közmûvállalatok privatizációja okán, illetve a tanácsi alapítású vállalatok átalakítása miatt jelentõs összegek illetik meg. Ezeknek csak egy része került kiadásra, az ismert botrányos körülmények között, egyes önkormányzatok részére.

Nincs azonban továbbra sem információ arról, hogy mennyi volt az önkormányzati követelések teljes összege, mennyit sikerült ebbõl eddig kielégíteni. Mikorra várható a többi igény teljesítése és milyen forrásból?

Olyan hírek is szárnyra kaptak, hogy az egyes önkormányzatok, például a területi önkormányzatok igényeit elõbb elégítik ki, mint majd a másokét. Ezt meglehetõsen diszkriminációs eljárásnak tartanám. Napvilágra kerültek olyan más információk is, hogy a privatizációs bevételekre nem jogosult önkormányzatokat valamilyen fajta kárpótlásban fogják részesíteni. Nem derült ki az, hogy az erre szánt összeget honnan kívánja a kormányzat elõteremteni.

Itt a parlamentben is az MSZP frakcióvezetõje egy alkalommal arról beszélt, hogy még ez évben kifizetésre kerülnek ezek az összegek. Majd az SZDSZ frakcióigazgatója a minap arról beszélt, hogy szintén parlamenti határozattal ezeket az összegeket ki kellene fizetni. Ezt az MSZP alelnöke kampányfogásnak minõsítette.

Az ÁPV Rt.-botrány kapcsán több önkormányzat azt is bejelentette, hogy a közvetítõk által okozott károkat, elmaradt hasznukat az ÁPV Rt.- n kívánják behajtani.

(15.20)

Azt azonban nem tudják, hogy az önkormányzatok valóban éltek-e már ilyen igénnyel, s ha ezt valóban megteszik, akkor mekkora összegeket fognak perelni? Mekkora a különbség az önkormányzatoknak járó és botrányosan lealkudottan kifizetett összegek között?

Tisztelt Miniszter Asszony! Mivel ez a botrány elõbb vagy utóbb sajnos úgy ül el, hogy Tocsikra fognak emlékezni és nem az ÁPV Rt.-re, illetve nem a kormányra, ám az alapprobléma megmaradt, ezért várom mielõbbi válaszát az önkormányzatok ez évi és jövõ évi költségvetése érdekében. Várom szíves válaszát. (Taps a jobb oldali padsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage