Nemes Miklós Tartalom Elõzõ Következõ

NEMES MIKLÓS (FKGP): Tisztelt Miniszter Úr! A Mol Rt., valamint öt község, nevezetesen Felsõörs, Alsóörs, Lovas, Palóznak és Csopak önkormányzatainak 1994. június 27-én kelt megállapodása a települések gázellátásához szükséges vezetékrendszer kiépítése céljából jött létre. A szerzõdésben a Mol Rt. 1995. VI. hónap 1-jei határidõvel vállalta a veszprémi gázátadó állomás bõvítését, amellyel lehetõvé vált volna a Balaton-felvidék idegenforgalmi szempontból is rendkívül jelentõs részének gázellátása. A kivitelezõ késedelme miatt a beruházásnak csak egy része valósult meg.

1996. évi fûtési szezon kezdetén nyilvánvalóvá vált, hogy továbbra is a régi fûtési technikát kell alkalmazni. A települések lakói közül azonban sokan kiépítették már a gázfogyasztás technikai feltételeit, és nincs alternatív fûtési megoldásra lehetõségük. Rendkívül nehéz helyzetbe kerültek azok is, akik olajjal fûtenek, mert a fûtõolaj beszerzése komoly, helyenként elviselhetetlen anyagi következményekkel jár. A lakosság mellett az önkormányzati intézményeknek is be nem tervezett többletkiadásai merülnek fel, mert az intézmények költségvetését már a gázfûtésre figyelemmel készítették.

Tisztelt Miniszter Úr! Az érintett települések lakossága és önkormányzatai jogos érdekeinek védelme a gázellátás mielõbbi biztosítása céljából kérem miniszter úr segítségét, és egyben válaszát az alábbi kérdésekre: Az ágazatirányítás jelenlegi eszközeivel elõsegíthetõ-e a térség gázellátásának mielõbbi megvalósítása, van-e lehetõség a kivitelezõi késedelembõl keletkezõ károk enyhítésére? Tisztelettel várom miniszter úr válaszát. (Taps a jobb oldali padsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage