Pancza István Tartalom Elõzõ Következõ

PANCZA ISTVÁN (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Nap mint nap tiltakozik Csongrád megye orvostársadalma és lakossága a drasztikus kórházi ágyszámcsökkentések ellen.

A helyi sajtó tele van a különbözõ tiltakozó interjúkkal és cikkekkel. Nagyon sok orvos keresett meg engem is az utóbbi idõben levél útján, és kérték, továbbítsam tiltakozásukat a népjóléti miniszter úrnak és a magyar Országgyûlésben helyet foglaló kormánypárti képviselõk felé, állítsák meg a kórházak leépítését, a kórházi osztályok megszüntetését.

Csongrád megyében különösen kritikus helyzetbe került - más betegellátással együtt - a fül- orr- gége kórházi szakellátás, az ilyen osztályok megszüntetésével. Már 1995-ben bezárásra került a Szegedi Városi Kórház 20 ágyas fül-orr-gége osztálya. Ez évben bezárásra ítélték a makói, a hódmezõvásárhelyi kórházak 20-20 ágyas fül- orr- gégeosztályait, és 10 ággyal kívánják csökkenteni a szegedi orvostudományi egyetem fül- orr- gége klinika ágylétszámát is. Ez azért jelent komoly gondot, mert a fül- orr- gége klinika ágyainak 33 százalékát köteles fenntartani az úgynevezett területen kívüli, magasabb szintû betegellátás céljára.

A megyei egészségügyi pénztár döntése alapján Csongrád megye fül- orr-gégészeti ágyainak 44 százaléka kerül megszüntetésre 1996-ban. Ilyen mértékû megyei ágylétszám-leépítés után a fül-orr-gégészetek fekvõbeteg-ellátását Csongrád megyében zökkenõmentesen ellátni nem lehet. Az intézkedéssel olyan speciális szakrendelés szûnik meg a megyében, mint a phoniátriai szakambulancia, amely a makói kórházban mûködik egyedül a megyében. Ez a szakambulancia nem csupán a beszédhibások konzultatív ellátását végzi, hanem a központi idegrendszeri károsodásokból eredõ beszédképtelenek szakrehabilitációját is irányítja. Ez most megszûnik, több száz beteg itt marad ellátatlanul.

Arról is szót kell ejtenünk, hogy például Makó térségébõl a jövõben a 15-20 kilométer helyett 70-75 kilométerre kell utazni a betegeknek Szegedre, hogy segítséget kapjanak. Az orvos szakemberek - köztük több nemzetközileg is elismert szaktekintély - Csongrád megyében nem tudnak és nem is akarnak belenyugodni a kórházak fül- orr- gége osztályainak megszüntetésével, leépítésével.

Tisztelt Államtitkár Úr! Ön szerint mi lehet a megoldás Csongrád megyei fül-orr-gége kórházi osztályok megszüntetése következtében kialakult helyzetre? Várom szíves válaszát. (Taps az ellenzék soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage