Czoma Kálmán Tartalom Elõzõ Következõ

CZOMA KÁLMÁN (FKGP): Köszönöm, elnök úr, a szót. Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Államtitkár Asszony! Honfoglaló elõdeink 1100 évvel ez elõtt jól választottak, amikor itt telepedtek le a Kárpát- medencében. Hiszen egy csodálatos hazát hagytak ránk, melyben jelenleg is élünk. Igaz sok kellemetlenségnek, szenvedésnek voltunk és vagyunk kitéve, meg is csonkították drága magyar hazánkat, de még mindig páratlan kincsekkel rendelkezünk.

Ilyen kincsünk a Balaton és a világhírû gyógyfürdõ, Hévíz is. Ezeket az értékeinket szent kötelességünk lenne megóvni, hiszen anyagilag, erkölcsileg elõnyt jelent számunkra, mégis állandó vitatéma a környezeti szennyezõdés és egyéb káros dolgok miatt. Várvölgy, Vindornyalak, Zalaszántó. A három kis Zala megyei település Keszthely és Hévíz közelében helyezkedik el. Ezért nem mindegy, hogy ezeknek a településeknek a szennyvíztisztítása hogyan van megoldva, hiszen befolyásolja a Balaton és a Hévíz gyógyvízének tisztaságát.

A három település szennyvíztisztítása egy olyan tisztítóval van ellátva, ahova a szippantott szennyvizet tartálykocsival kell odaszállítani, hogy utána tökéletesen tiszta vízzé váljon (Sic!), és itt kezdõdik az õ problémájuk. Mindezeknek a költsége köbméterenként 636 forint. Ezzel szemben kapnak 106 forintos támogatást.

Az alacsony jövedelemmel rendelkezõ, fõleg nyugdíjasokból álló lakosság nem tudja megfizetni a rá esõ 530 forint köbméterenkénti vízdíjat. Emiatt fordultak már a Környezetvédelmi Minisztériumhoz, hogy segítséget kapjanak. Küldik õket mindenhová, egyik helyrõl a másikra, csak éppen segítséget nem kapnak sehol.

Kérésük, hogy a szennyvízvezetékkel rendelkezõ településekhez hasonlóan vállalják át tõlük a 187 forint/köbméter feletti költségeket. Sajnos a jogszabályokra való hivatkozás miatt ezt nem kapják meg, mert csak a szennyvízvezetékkel rendelkezõk kaphatják.

A szennyvízvezeték körülbelül 300 millióba kerülne ezeken a településeken. Ezt a lakosság nem bírja el, így aztán szennyezõdhet a Balaton, szennyezõdhet Hévíz gyógyvize, hiszen a tisztítót le kell állítani, mert nem tudják üzemeltetni. A szennyvíz pedig meg a nem kívánt helyekre.

Kérdezem államtitkár asszonyt, milyen megoldást lát e súlyos probléma megoldására? Várom megnyugtató válaszát. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage