Szili Katalin Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZILI KATALIN környezetvédelmi és területfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyûlés! A képviselõ úr által vázolt probléma, azt hiszem, jól ismert elõttünk, hiszen az elmúlt egy évben már jó néhányszor konzultáltunk ebben az ügyben, mint ahogy erre képviselõ úr is utalt.

De azért, hogy a tisztelt képviselõtársak megismerhessék az elõzményeket, néhány szóban - a teljesség kedvéért - tájékoztatnám õket. A képviselõ úr által említett három település '92-ben fogott össze a csatornázás és a szennyvíztisztítás megvalósítására. Tekintettel arra is, hogy sérülékeny vízbázison lévõ településekrõl van szó, és kiemelten védendõ itt a vízkészlet.

1992-ben, ahogy eldöntötték, még a csatornázás elmaradása esetére is vállalták a tengelyen a tisztítószelepre történõ juttatását a keletkezõ folyékony hulladéknak, felszámolva a szabálytalan emésztõgödröket. Ezzel gyakorlatilag egy nemes elhatározásra jutottak. 1992-ben a Központi Környezetvédelmi Alapból 4,9 millió forint vissza nem térítendõ támogatást kaptak, '94-ben megépült a telep, '95 áprilisával üzembe helyezték. 1996 februárjában fordultak a környezetvédelmi tárcához újabb 5 millió 330 ezer forint vissza nem térítendõ támogatásért - hangsúlyozom, hogy az üzemeltetés céljából -, hiszen ezen jelentõsége van, ennek a körülménynek.

Mirõl tájékoztattuk a polgármestereket? Egyrészt arról, hogy a Központi Környezetvédelmi Alap csak és kizárólag beruházásra adhat támogatást, üzemeltetésre nem. 1996 áprilisában Várvölgy polgármesterét tájékoztattuk továbbá, hogy az üzemeltetési költségkiegészítést a vonatkozó kormányrendelet alapján nem kaphatnak a települések, mivel a települési folyékony hulladékot tisztító telep üzemelése nem minõsül közüzemi csatorna-szolgáltatásnak.

Tájékoztattuk továbbá, hogy a települések fokozott mértéken üzemelõ vízbázisok területén lévõ települések körébe tartoznak, így a hálózat kiépítéséhez - hangsúlyozom, arról a csatornahálózatról van szó, ami '92-ben egyfajta elhatározás volt - állami céltámogatás, a Központi Környezetvédelmi Alap és a Vízügyi Alap támogatására számíthatnak. Támogatásban részesülhetnek akkor, ha megkezdik ezt a beruházást.

Mik voltak és mik a javaslataink, tisztelt képviselõ úr? Egyrészrõl a csatornázás kivitelezését kezdjék meg, ehhez igénybe vehetik az általam már említett valamennyi támogatást; másodsorban: amennyiben a települések egy részén elkészül a csatorna, átsorolásra kerülhetnek, és hozzájuthatnak a szükséges üzemeltetésiköltség-kiegészítéshez, harmadsorban a csatornázás megvalósulásáig is célszerû lenne, ha a helyi közszolgáltatások igénybevételérõl, kötelezõ igénybevételérõl szóló törvény alapján nyilvánosan meghirdetett pályázat útján kerülne kiválasztásra az a szolgáltató, aki a legolcsóbban vállalja a szippantott szennyvizek elszállítását.

Én azt gondolom, hogy összefogásban az önkormányzatokkal, hiszen ez csak és kizárólag így teljesíthetõ, végleges megoldást - és ezt aláhúzom -, végleges megoldást kell nyújtanunk ahhoz, hogy mindazt megvalósítsuk, amit képviselõ úr is kíván tõlünk, a drága természeti kincseinket megóvjuk, Hévízt és a Balatont. Köszönöm szépen. (Közbeszólás - dr. Kis Zoltán -: Jó! - Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage