Balsay István Tartalom Elõzõ Következõ

BALSAY ISTVÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Asszony! A Fidesz-Magyar Polgári Párt az elmúlt években több alkalommal interpellált. Napirend elõtti felszólalásokkal hívta fel a figyelmet az energiaár-emelés, a távhõellátás, távfûtés díja megállapításának szabályozatlanságára, amely most ismét tetten érhetõ.

A mai nap már több alkalommal emlegették képviselõtársaim a "Januártól energiaár- és nyugdíjemelés" szalagcímmel megjelent híradást, amelyben az áram 24,9, a földgáz 18,8, a távfûtés 21,9 és a nyugdíj 19,5 százalékos emelésérõl számol be a lap. A döntés Brtelmében - írja egy másik lap - a távhõ 21,9 százalékos fogyasztói árnövekedése január 1-jétõl esedékes.

Tisztelt Államtitkár Asszony! Mint ahogy ön is és én is polgármester múltjából ismerheti, hogy a 24/1993-as számú alkotmánybírósági határozat megsemmisített egy IKM-rendeletet, amely nemcsak egyes települések önkormányzatát érintette, hanem az ország valamennyi távfûtési rendszerben mûködõ szolgáltatóját. Idézem: "Megsemmisített árszabásokat a lakossági távfûtés- és melegvíz- szolgáltatás díjának megállapításra jogosult, települési önkormányzati képviselõ-testületek hatósági díjmegállapításra vonatkozóan rendeleteinek hatálybalépésétõl kezdõdõen nem lehet alkalmazni." Ezt követõen törvény szabályozta az ár kialakítását.

A kérdés tehát, hogy miért a kormány állapítja meg a távhõ fogyasztói árát, miért nem bízza az önkormányzatokra, és miért nem szabályozza az árkialakítást ezen a területen is. Ezzel egyidejûleg intézkednie kellene arra vonatkozólag is, hogy fõleg az egycsöves fûtéseknél és a monopolhelyzetbe került kiszolgáltatott nyugdíjasoknál és nagycsaládosoknál milyen módon lehetséges, hogy a távhõszolgáltatás díja ne mindig kiszolgáltatott legyen a kormány áremelõ intézkedéseinek. Várom szíves válaszát.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage