Szõdi Imre Tartalom Elõzõ Következõ

SZÕDI IMRE (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Képviselõtársaim! A vita e szakaszában engedjék meg, hogy reflektáljak arra, hogy a környezetvédelmi bizottság ajánlásait módosító javaslatait ajánljam az önök figyelmébe. A vita ezen szakasza elsõsorban az alapelvekkel foglalkozik, ezen belül egyetértve Szalay Gábor képviselõtársammal, a 39-es számú ajánlással messzemenõen egyetértett a bizottságunk is, amely kimondja és a szakasznak az elhagyását javasolja 3. § (1) és (2) bekezdését, mivel az alapelvek között egyértelmûen megfogalmazásra került, hogy a békés célú atomenergia hasznosításáról van szó.

Az ajánlás 57-es pontjára szeretném fölhívni még a figyelmet. Mielõtt ezt megtenném, engedjék meg, hogy elmondjam, hogy a környezetvédelmi bizottság mintegy 21 órán keresztül foglalkozott ezzel a törvénnyel. Nagyon sok módosító javaslatot elfogadott. A módosító javaslatokban azt kereste, hogy mi az, amellyel ez a törvény jobbá tehetõ, ezért is adódott az, hogy a bizottságunk több mint 40 módosító javaslatot fogalmazott meg. A módosító javaslatok megfogalmazásánál figyelembe vettük a különbözõ civil szervezetek véleményét is, amelyeket úgy ítéltünk meg, hogy a törvényjavaslatot jobbá teszi. Így az 57-es ajánlási pontban a környezetvédelmi bizottság a 4. § (3) bekezdés d) pontját kívánja módosítani, amelyben szeretnénk elérni, hogy a rendkívüli esemény bekövetkezésének kockázata csökkenjen, illetve ki szeretnénk egészíteni a bekezdést azzal, hogy ésszerûen elérhetõ legalacsonyabb szintre csökkenjen. Ez igen pontos, elsõsorban környezetbiztonsági érdekbõl és az emberek biztonságérzete szempontjából, és ezért a bizottságunk támogatta, és örömmel vettük, hogy az elõterjesztõ is egyetértett ezzel.

Az ajánlás 59. pontjában a bizottságunk egy új kiegészítést tenne be a 4. §-hoz egy (4) bekezdésben, amelyik a nukleáris létesítmény és radioaktívhulladék-tároló engedélyezése minden rendkívüli eseményrõl köteles tájékoztatni a lakosságot. Ez elsõsorban azért fontos - mint említettem -, hogy a bizottságunk a környezetbiztonsági érdekeket is figyelembe vette, és elsõsorban a lakosság tájékoztatását igen fontosnak tartotta az egész törvény kapcsán.

Az ajánlás 67. §-ban a környezetvédelmi bizottság új 8-as és 9-es kiegészítést javasolt. Ez is a nukleáris létesítmények biztonságának növelését, a kutatás-fejlesztési tevékenységek költségeinek az engedélyes terhelõ részét fogalmazza meg. Ezzel is elõsegítve azt, hogy az engedélyes minél inkább és minél többet tegyen meg annak érdekében, hogy az alkalmazás során a biztonságot fokozza.

A vita e szakaszában elsõsorban ezekre a bizottsági módosító ajánlásokra szerettem volna fölhívni a figyelmet. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage