Fodor István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. FODOR ISTVÁN honvédelmi minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyûlés! Mindenekelõtt szeretném leszögezni, hogy a Magyar Köztársaság külpolitikájában kiemelkedõ helyen szerepelnek a fegyverzetcsökkentési törekvések. A kétpólusú szembenállás megszûnése óta diplomatáink nemcsak jelen vannak minden ilyen témájú tanácskozáson, hanem aktivitásuknak és szakértelmüknek köszönhetõen jelentõs szerepet is kapnak a különbözõ egyezmények elõkészítésében.

Így történt ez az egyes hagyományos fegyverekrõl szóló egyezmény felülvizsgálati konferenciáján is, ahol magyar diplomata elnöklése mellett fogadták el az aknák, meglepõaknák és más eszközök betiltásáról, illetve korlátozásáról szóló módosított, második jegyzõkönyvet.

Csatlakozásunk a jegyzõkönyvhöz ebben az esztendõben május 3-án történt, ám a taposóaknák magyarországi korlátozása nem elõzmények nélkül való. Mint az országgyûlési határozati javaslathoz csatolt indoklásból is kitûnik, az 1124/95. kormányhatározat hivatkozva az ENSZ közgyûlés '93. december 16-án hozott 45/75K. számú határozatára, már rendelkezik a gyalogsági aknák exportjának moratóriumáról. A kormányhatározat csak az exporttal, reexporttal foglalkozik, ezért nem tartalmazhatja azokat a szigorú elõírásokat, amelyeket a módosított, második jegyzõkönyv vezetne be. Ez a dokumentum szabályozza a gyalogsági aknák típusait, alapvetõ feltételként kezelve ezen eszközök fejleszthetõségét, illetve önhatástalanító vagy önmegsemmisítõ szerkezetek beépítését. Az elõírások kötelezik az alkalmazót az aknákkal betelepített területek szabványoknak megfelelõ megjelölésére, a telepített aknák pontos nyilvántartására, illetve a területek harci cselekmények utáni mentesítésére. A jegyzõkönyv szorgalmazza az együttmûködést és segítségnyújtást az aláíró államok között. A fentiek betartása lényegesen csökkenti a polgári lakosság veszteségeit a harci cselekmények során, illetve az elhagyott aknák miatt.

A Magyar Honvédség a korábban rendszerében lévõ 356 ezer gyalogsági taposóaknából 1996. augusztus 31-ei hatállyal 153 ezer darabot kivont, ezeknek a megsemmisítése - nem robbantás útján, ezt szeretném hangsúlyozni - folyamatban van, tehát mintegy 200 ezer darab akna maradt rendszerben.

Készen állunk arra, hogy a jegyzõkönyv elõírásainak nem megfelelõ aknákat az elõírtaknál korábban, a hatálybalépéstõl számított 9 éven belül kivonjuk a rendszerbõl, illetve készen állunk arra, hogy beépítsük vagy pótoljuk az aknákban a felderíthetõséghez elõírt fémmennyiséget. Képesek vagyunk olyan harcászati rendszabályok kidolgozására és a kiképzés rendszerébe történõ beépítésére, amelyek kielégítik az elõírásokat.

A kormány támogatja azt a nemzetközi törekvést, amely a gyalogsági aknák teljes betiltását kívánja elérni. Amint erre vonatkozóan egy általános és legalábbis minden európai állam által elfogadott nemzetközi egyezmény születik, javasolni fogja csatlakozásunkat. A kormány egyetért azzal, hogy a tisztelt Országgyûlés fogadja el a honvédelmi bizottság által 3086/1. számon módosított önálló képviselõ indítványt. Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage