Mészáros Gyula Tartalom Elõzõ Következõ

DR. MÉSZÁROS GYULA (KDNP): Elnök úr! Tisztelt Országgyûlés! Az elõttünk álló országgyûlési határozati javaslat egy olyan alattomos fegyver betiltásának kezdeményezésérõl szól, amellyel úgy gondolom minden becsületes, humánus ember egyetért. Az egyetértés azonban kevés, a szép nyilatkozatok, határozatok a szavak szintjén maradnak. Kevés az, hogy megborzongunk a tévé képernyõje elõtt ülve, amikor a sebesült félkarú-féllábú gyermekeket, asszonyokat látjuk. A délszláv háborúban értelmetlen pusztítást végeztek ezek a fegyverek, elsõsorban a polgári lakosság körében. A veszélyek nem múltak el az alattomosan megbúvó fegyverek ma is szedik áldozataikat. Mi magunk is aggódó lélekkel figyeltük kiküldött katonáinkat, hogy mikor következik be véletlen baleset. Mi kereszténydemokraták természetesen támogatjuk a beterjesztett országgyûlési határozatot, azonban úgy gondoljuk, hogy ez csak az elsõ lépés ebben a fontos kérdésben. Kérjük a külügyi, és honvédelmi kormányzatot, hogy kezdjen kétoldalú tárgyalásokat elsõsorban a szomszédos országokkal, az aknák gyártásának és exportjának tilalmáról.

Második lépcsõben történhetne a jelenlegi készletek megsemmisítése nemzetközi ellenõrzéssel. Csak helyeselni tudjuk az 1124/1995. számú kormányhatározatot, amely az ide vonatkozó ENSZ határozat szellemében, megtiltja a gyalogsági aknák exportját.

Az IPU ez év szeptember 20-án elfogadta a gyalogsági aknák világméretû tilalmára vonatkozó határozatát. Hazánk eddig is támogatta a hasonló kezdeményezéseket, ezért a Keresztény Demokrata Néppárt képviselõcsoportja támogatja az elõttünk álló országgyûlési határozati javaslat elfogadását. Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage