Mécs Imre Tartalom Elõzõ Következõ

MÉCS IMRE (SZDSZ): Tisztelt Elnök úr! Tisztelt Ház! A következõvel szeretném kiegészíteni az eddig elhangzottakat, hiszen hallottuk, hogy rendkívül alattomos fegyverrõl szól, azt is hallottuk Katona Tamás képviselõtársamtól, akinek itt is szeretném megköszönni rendkívül aktív közremûködését, a bizottsági átdolgozás során. Az oroszlánrészt õ végezte el, és az õ korábbi tapasztalatai, tudása, és külügyi szakértelme segített bennünket közösen ahhoz, hogy egyetértésben a Honvédelmi Minisztérium szakértõivel és képviselõivel a honvédség szakembereivel kialakítsunk egy olyan közös határozati javaslatot, ami mindenki számára elfogadható és az eredeti célokat teljes mértékig lefedi.

Tehát megköszönve ezt Katona Tamásnak el kell mondani azt, hogy az indoklásban közölt adatok sajnos teljesen valósak, rendkívül olcsó ezeknek az aknáknak az elõállítása, kicsi a fektetésnek a költsége, és rendkívül nagy az eltávolításuk költsége.

Tehát százszoros arány, vagy még nagyobb arány van a kétfajta költség között. Ennek következtében arra inspirálja a kétségbeesett, vagy nem kellõen átgondolt katonai vezetés, hogy ezeket gyorsan lerakja és utána pedig nem tudják eltávolítani. Ezenkívül megjelentek az aknáknak olyan rendkívül gonosz és aljas változatai, amelyrõl teljesen eltávolították a fémrészeket, és ezek ki sem tudják mutatni.

Tehát olyan szörnyû környezetszennyezésrõl van szó, és veszélyes környezetszennyezésrõl, ami szinte semmi máshoz nem hasonlítható. És ez magyarázza, hogy rendkívül alattomosan epidémiaszerûen a föld óriási területeit elaknásították. Hát itt több mint 100 millió akna van még mindig lefedve. Tehát 10 ezer ember halt meg az utóbbi években, évente. Ez is benne van az indoklásban.

Tehát mindez azt indokolja, hogy azokban a nemzetközi erõfeszítésekben, amelyekben nagyon sok ország benne van, nagyon sok nemzetközi tanácskozás és konferencia célozza, ezekbe intenzíven bekapcsolódjunk, úgy azonban, hogy a magyar honvédelem érdekeit ne sértsük. Ez azt jelenti, hogy közösen, együtt az egész térségben kell ezeket a tiltásokat hozni.

A másik dolog, hogy nagyon analóg ezeknek az aknáknak a használata az I. világháborúban elõször alkalmazott gázfegyverekkel és gáztámadásokkal. Ugyanis nem altruista, nem emberbaráti okokból hagyták abba az I. világháborúban a gázfegyverek alkalmazását és tartózkodtak tõle a szörnyû II. világháborúban, hanem egyszerûen azért, mert visszafordult a szél és azokat pusztította el, akik el akarták pusztítani az ellenfeleiket. Itt is egy kicsit errõl van szó. Nagyon gyorsan lerakják az aknákat, utána pedig, amikor a saját csapategységek át akarnak menni azon a területen, akkor õk sérülnek meg, vagy pedig õket akadályozza meg abban, hogy átmenjenek.

Tehát ez egy olyan fegyver, ami nemcsak alattomos, nemcsak embertelen, hanem nem is racionális ezeknek az alkalmazása. Mégis a katonai beidegzések és a régi doktrínák továbbélése miatt ezt csak úgy lehet föloldani a térség összes katonája megnyugszik és az összes katonája lemond ezeknek a használatáról.

Tehát azért van a javaslatban az, hogy javasolja a kormány hasonló célú tárgyalásokat térségünk országaival.

Ezenkívül a törekvéseik, amelyek most már közös törekvések a kormánnyal együtt, ezek megegyeznek a társadalom igényeivel és megegyeznek azokkal a megnyilvánulásokkal, amelyek ezt követelik. Többek között az ALBA körnek az igen jó szándékú tüntetésével, amely ráirányította ezekre a szörnyûségekre a figyelmet.

Én pedig megköszönöm az önök figyelmét, és kérem, hogy nagy szótöbbséggel, vagy ha lehet, akkor egyhangúan fogadjuk el ezt a határozati javaslatot. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage