Ecsõdi László Tartalom Elõzõ Következõ

ECSÕDI LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm, Elnök úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Az indoklásban nehéz lesz újat mondani, mivel képviselõtársaim, gyakorlatilag hasonló gondolatokat vettek fel, amit a szocialista párt frakciója is magáévá tett.

De úgy gondolom, hogy mégis illik, hogy a kormánypárti frakciók is véleményüket is fejtsék ki errõl az indítványról.

Az MSZP frakciója támogatta ezen önálló képviselõi indítvány napirendre tûzését és támogatja a honvédelmi bizottság elvi albizottsága által kidolgozott, a honvédelmi bizottság által is elfogadott formában történõ elfogadását.

(20.40)

A frakció álláspontját az alábbi tényezõk befolyásolták. Az elmúlt években hazánk minden olyan nemzetközi kezdeményezést támogatott, amely elõsegítette a fegyverkezés megállítását, a meglévõ fegyverkészletek csökkentését és a népek közötti bizalom erõsödését. Hazánk eddig is aktívan részt vett a gyalogsági aknák általános és teljes betiltására irányuló nemzetközi fórumokon és támogatott minden olyan megállapodást, amely ezen fegyverek átfogó és teljes betiltása felé mutatott. Ezen politikai megfontolásoknak köszönhetõen a magyar honvédség megkezdte a meglévõ több százezres nagyságrendû gyalogsági aknák, aknakészletének jelentõs részének fokozatos csökkentését.

A határozati javaslat olyan fegyverfajta tekintetében lép fel kezdeményezõen, amely az elmúlt évtizedekben tízezrével szedte az áldozatait nemcsak a katonák, hanem a polgári lakosok, köztük a gyermekek körében is. A közelmúlt polgárháborúval sújtotta területeinek tapasztalatai is azt bizonyítják, hogy az újabb és újabb emberáldozatok mellett a százezres nagyságrendekben telepített aknák, a békés termelés megindulásának egyik nagyon komoly akadályát jelentik. A felszedési költségeit, többszörösen meghaladják a telepítés költségeit. A polgárháború sújtotta országok a teljesen szétzilált gazdaságuk miatt a felszedést nem tudják megoldani, ezért csak nemzetközi segítségre számíthatnak és ebbõl adódóan az aknák továbbra is szedik áldozataikat, fõleg a civil lakosságból, illetve a gyermekek körébõl.

Ugyanakkor hazánk sem szakadhat el a realitásoktól, ezért fontosnak tartjuk, hogy a kezdeményezõ szerepet játszva, de a szomszédos országokkal együtt haladva vonhatjuk csak ki ezen fegyvereket teljes egészében.

És tisztelt képviselõtársaim befejezésül szeretném megköszönni minden résztvevõnek ebben a vitában való részvételét, mert számomra felüdülés volt, hogy végre volt egy olyan téma, amirõl a bizottságon belül tényleg politikai felhangok nélkül mindenki arra törekedett, hogy minél jobb legyen ez a határozat és minél jobban végrehajtható. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage