Szabó Lajos Mátyás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ LAJOS MÁTYÁS (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Köszönöm a szót úgy is, mint ember, úgy is, mint képviselõ, de különösen, mint a külügyi bizottság tagja szeretnék nagyon röviden hangot adni örömömnek afelett, hogy ebben az esetben ilyen kiváló egyetértésben tud dolgozni a parlament, a parlament valamennyi pártja és a köztársaság kormánya is. Én azt hiszem, ennek nagyon komoly külügyi vonatkozásai is vannak.

Sok képviselõtársam utalt a katonai összefüggésére. Én hadd utaljak arra, hogy ez a parlament nem oly régen éppen ratifikálta a vegyi fegyverek teljes megszüntetésérõl szóló nemzetközi egyezményt. S most pedig azt hiszem, hogy a térségben is példa értékû módon veszi körül azt az egyéni kezdeményezést, amely ilyen kiváló egyetértést váltott ki.

Azt hiszem, hogy egyértelmûen szükségünk van az átmenetben akkor, amikor nem oly régen még fegyverek dörögtek határaink mentén tõle nem oly messze, erre a típusú bátor nemzetközi példaadásra is. Különösen pedig annak fényében merem ezt hangsúlyozni, hogyha az ember körbenéz és különbözõ elõadókat, például nem oly régen, néhány nappal ezelõtt Willi Klaust volt alkalmam hallgatni arról, méghozzá Pétervárott, hogy a következõ elõttünk álló új európai biztonsági szerkezet, architektúra megteremtése szempontjából mindnyájunk számára borzasztóan fontos elemként fog szerepelni a közeljövõben, s azt követõen is az, hogy a hagyományos fegyverek leszerelését, kiiktatását a késõbbi jövõben bizony ezen új európai közös biztonsági struktúra egyik fontos elemeként kell kezelnünk.

Én azt hiszem, hogy akkor, amikor ez a szép összhang kialakul itt most a magyar parlamentben, parlamenti pártok, s még egyszer mondom, kormány között, akkor egy ilyen típusú példa csendesen, de egyértelmûen azt hiszem, hogy nemzetközi terjesztésre is alkalmas módon van születõben. Én is csatlakozom azokhoz, akik azt kérik, mint Mécs elnök úr, hogy a lehetõ legnagyobb többséggel fogadjuk el ezt a határozatot. Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage