Rubovszky György Tartalom Elõzõ Következõ

DR. RUBOVSZKY GYÖRGY (KDNP): Már régóta megszoktuk azt, hogy a médiák hírmûsoraiban csak negatív híreket hallhatunk. Folyamatosan merényletekrõl, utcai brutalitásokról, tömeges szerencsétlenségekrõl kapunk tájékoztatást. Ezt nagyon nehéz volt megszokni, és talán egy kicsit elfogadhatatlan is.

Az ember elveszíti a hitét abban, hogy az életnek van másik oldala is, vannak az életben örömteli pillanatok is. Lehet, hogy ezek nem hír értékûek, de úgy érzem, hogy a lakosság hangulatán sokat javítana, ha ilyen híreket is kapnánk.

Amit viszont a Magyar Televízió a magyarországi közállapotokról hírként lead, az már egyszerûen elfogadhatatlan. Én itt most nem a mûsort szeretném kritizálni, hanem a közbiztonságot. Nincs nap anélkül, hogy robbantásokról, utcai lövöldözésrõl, különbözõ bandák egymás közötti leszámolásáról, üzletek, vezetõk megfélemlítésérõl ne kapnánk hírt.

Hétfõn jelentkeztem a napirend elõtti felszólalásra, az akkor kapott hírek szerint bizonyos megnyugtató intézkedéseket lehetett olvasni a televízióban és a sajtóban. Arról szereztünk tudomást a hétfõi hírek szerint, hogy a miniszter úr megbeszélést fog tartani az országos rendõrfõkapitánnyal, és mihelyt a budapesti rendõrfõkapitány hazaérkezik, akkor vele is. Tudom azt, hogy a miniszter úr betegállományban van, de gondolom, hogy a minisztérium vezetése részérõl ezt a feladatot más is elvégezhette volna.

A hétfõi hírek után én úgy éreztem, hogy a napirend elõtti felszólalástól vissza kell lépnem, mert végre elindult valami, és megoldódik a probléma. Tegnap este a televízió késõ esti mûsorában hallottam, hogy ismét közterületen, egy ilyen több lövéssel elkövetett emberölésre került sor. Ez a helyzet - megítélésünk szerint - teljesen elfogadhatatlan, halaszthatatlan és azonnali intézkedést kíván.

Megnyugtatónak tûnt az az intézkedéssorozat, amirõl hírt kaptunk a rendõrségi akciókkal kapcsolatban. Végre valami, mondtuk. Erre azért egy kicsit mégis vigyázni kell, és nem lehet kritika nélkül örülni az eseményeknek. Hogyan fordulhatott az elõ, hogy most, ezen akciók során számtalan körözött személyt tudtak õrizetbe venni, eddig miért nem sikerült ezeket? Ez eddig is rendõrségi hatáskör volt. Tehát az, hogy az eddigi mulasztást most teljesítették, ezzel nem hiszem, hogy a közbiztonság érdekében olyan nagy lépést teszünk elõre.

Akkor, amikor ezek az akciók elkezdõdtek, akkor újságban, televízióban arról kaptunk tájékoztatást, hogy a lakosság nem fogja jelentõsen megérezni ezeknek az akcióknak a végrehajtását. Megítélésem szerint a lakosság bizonyos kényelmetlenségeket vállalt volna abban az esetben, hogyha reményt látott volna afelé, hogy valami elõbbre lép.

Tisztelettel engedjék meg, hogy egy személyes élményemet mondjam el a lakosság megkímélése terén. Szombaton éjszaka taxival mentem haza éjfél felé. A Moszkva térrõl a taxi behajtott a Szilágyi Erzsébet fasorba, amikor óriási rendõrcsoport két rendõrautóval a taxit leszorította az utca szélére. A rendõrök kiugrottak, körülfogták - én azt hittem, hogy a taxisofõrben felismerték Budapest egyik nagy maffiavezérét, hangsúlyozom fél egykor történt éjszaka a dolog -, amikor körbefogták a kocsit, akkor az egyik rendõr közölte, hogy ön piroson ment keresztül. Éjjel fél egykor, de hangsúlyozom, szirénázás, cirkusz, a Moszkva tér környéke fölverve - tisztelettel, ágyúval lövünk verébre, és közben a sasmadarak pedig minden további nélkül röpködhetnek.

Én nem tudom elfogadni, ami körülöttünk folyik. Nem lehet ebben a bizonytalanságban élni, nem lehet autóval közlekedni, csak akkor, ha magára zárja az ember az ajtót.

Tisztelt Országgyûlés! E téren az Országgyûlés kormányt ellenõrzõ funkciójában valamit sürgõsen lépnünk kell! Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage