Götzinger István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. GÖTZINGER ISTVÁN, a szociális és egészségügyi bizottság elõadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! A szociális és egészségügyi bizottság a társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak 1997. évi költségvetésérõl szóló törvényjavaslatot megvitatta és a törvényjavaslat általános vitára bocsátását 14 igen szavazattal egyhangúlag támogatta, a következõ megjegyzéssel. A bizottság szerencsésebbnek tartotta volna, ha a kormány a törvénytervezet benyújtását követõ változásokra tekintettel a tervezetet visszavonja és a szükséges korrekciók után újra benyújtja a parlamentnek.

A bizottság azonban fontosabbnak ítélte, hogy a társadalombiztosításnak határidõre legyen költségvetése, ezért a szükséges korrekciókat az általános vita során módosító javaslatokkal próbálja érvényesíteni.

Emlékeztetni szeretném tisztelt képviselõtársaimat, hogy a törvényjavaslat benyújtását követõen határozott a Ház a tb-járulék mértékének csökkentésérõl és az egészségügyi hozzájárulásról. A benyújtást követõen sem fejezõdtek be azok az Egészségbiztosítási Alapra vonatkozó szakmai egyeztetések, amelyek mind a bevételi, mind a kiadási oldal megalapozottságára vonatkoznak.

(9.00)

Valószínû, hogy a törvényjavaslat vitájában mindazok a kérdések szóba kerülnek, amelyek a bizottsági ülésen felmerültek, ezért ezekbõl most csak néhányat szeretnék jelezni.

Az elsõ a struktúraváltásnak nevezett 10 ezer kórházi ágy leépítésébõl keletkezõ megtakarítás kérdése. A jelenlegi finanszírozási rendszerben feltehetõ, hogy ez a megtakarítás nem az egészségpénztárnál jelentkezik, miután a kórháziágy-leépítés nem fog teljesítménycsökkenést eredményezni. Ugyanakkor a fenntartási és rezsiköltségek, az esetleges létszámcsökkentésbõl eredõ bérköltségek megtakarítása azért valódi megtakarításként jelentkezik és benn marad az egészségügyi rendszerben, nyilván a kórházaknál és intézményeknél. De ez a megtakarítás a jelen helyzetben ma még nagyon bizonytalan.

A másik kérdés: megvan-e a fedezet az egészségügyben dolgozók béremelésére? Ezzel összefüggésben újra felmerült az az egészségügyi dolgozók közalkalmazotti státusa és a teljesítményfinanszírozás közötti ellentmondás. Az Országos Egészségügyi Pénztár álláspontja szerint õ az elszámolt teljesítményt finanszírozza, és semmiféle felelõsség nem terheli azért, hogy a megfelelõ béremelés minden intézményben, kórházban, szakrendelõben megtörténjen.

Feltehetõen jelentõs problémát fog okozni az ügyeleti, készenléti díjak visszamenõleges kifizetése, kamataival együtt. Ismert, hogy az egészségügyben dolgozók csak peres úton tudták és tudják ezzel kapcsolatos igényüket érvényesíteni. Várható, hogy ez elég nagy számban bekövetkezik. Mindezekre tekintettel felmerült a bizottságban az is, hogy egy tartalékalapot kellene képezni az Egészségügyi Alap költségvetésében azoknak a bizonytalanságoknak kezelésére, amelyek a jelenlegi költségvetésben elõreláthatóak. Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypárti sorokból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage