Kiss József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KISS JÓZSEF (MSZP): Én az elõzõt szó nélkül hagyva - mert azt hiszem, nem ez a vita tárgya alapjában véve -, bár idõnként azt hiszem, Kis Gyula képviselõ úr is, amikor hatévi borsó falra hányásról beszélt, akkor elismerte, hogy idõnként kormánypárti képviselõknek is korlátozott eszköztáruk van abban, hogy valamilyen módon az egyet nem értésüket fejezzék ki.

De érdemben szeretnék reagálni két hozzászólásra. Az egyik Szilágyiné Császár Teréziáé volt, akinek a hozzászólásával kapcsolatban nagyon sok kérdésfelvetéssel egyetértek. Néhány megállapítása azért zavart, mert a kormánykoalíció úgymond bûneként tüntet fel - általam ma is pozitívnak tartott - olyan folyamatokat, amit egyértelmûen az elõzõ kormány indított el az egészségügy átalakítása tekintetében, és ennek a kormánynak a népjóléti minisztere Szilágyiné Császár Teréziának párttársa volt, Surján László képviselõ úr személyében. Ez legalábbis számomra kissé meglepõ vagy megdöbbentõ.

Méginkább megdöbbentõ volt ez a megközelítési mód és ez az álláspont Pusztai Erzsébet megszólalása esetén, akitõl valamiféle szakmai minimumot is elvárna az ember ebben a tekintetben, miszerint valaki nem tesz orvosként egyenlõséget valószínûleg a mozgó szakorvosi szolgálatokra fordított összeg és a szakellátás közé, mint ahogy ezt hozzászólásában tette, mert úgy gondolom, hogy a mozgó szakorvosi szolgálatokat, ha a gyerekorvosi ellátás helyett gyerek-alapellátással lehet kiváltani, akkor az az egészségügyi ellátás fejlõdését jelenti és az MSZSZ-re fordítható költségek csökkentését, ugyanúgy, ahogy a nõgyógyászati szakrendelések is szépen terjednek el kisebb településeken heti egyszeri, kétszeri rendelési óraszámok megvalósításával. Ugyanígy valószínû, hogy nem állítaná õ sem ebben azt, hogy... Hát ezt tudjuk, hogy kormánypártiként, ha van rajtunk sapka, az a baj, ha nincs, az a baj - tehát ha a nagy értékû beruházásokra vagy nagy értékû beavatkozásokra fordított összegek nõnek, mert az esetszámot növelni kell, mert az igény nõ, mert a mûvesekezeléseket lassan országosan elterjedtté tettük, és ez a folyamat sem a mi idõnkbe indult el - hála a jó Istennek, elindult -, akkor az erre számított nagyobb forrásokat együtt kifogásolni azzal, hogy két hónapot idõnként várni kell egy CT-re, ez legalábbis egy szakmai ellentmondás az én megközelítési módomban. (Az elnök megkocogtatja poharát, jelezve, hogy a felszólalási idõ letelt.) Köszönöm.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage